Zimske Olimpijske igre zbližavaju dvije sukobljene zemlje poslije dvije godine napetosti

Spread the love
Rental Travel

Jedna južnokorejska delegacija danas je ušla u Sjevernu Koreju po prvi put poslije skoro dvije godine, u okviru priprema za Zimske Olimpijske igre.

Reha Centar

Igre u Pjongčangu od 9. do 25. februara omogućile su približavanje dvije sukobljene zemlje poslije dvije godine napetosti zbog nuklearnog i balističkog programa Sjevera. Međutim, mirovni napori južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina nisu dobro prihvaćeni od svih u njegovoj zemlji, a neki ga optužuju i da pretjeruje s ustupcima.

Dvije Koreje su dogovorile nastup sjevernokorejskih sportista na Igrama, zajednički defile na otvaranju pod zastavom ujedinjene Koreje a imaće i zajedničku reprezentaciju u ženskom hokeju na ledu. Seul će takođe poslati skijaše u sjevernokorejski ski centar Masikrjong da bi trenirali sa sjevernokorejskim kolegama. Južna Koreja će učestvovati i u kulturnom događaju u sjevernokorejskom regionu Mont Kumgang.

Otkako je sjevernokorejski lider Kim Jong Un 1. januara najavio moguće učešće Sjevernokorejaca na ZOI, Korejsko poluostrvo je postalo arena snažne diplomatske aktivnosti. Danas je 12 južnokorejskih zvaničnika prešlo na Sjever, u trodnevnu posjetu, prenijela je agencija Jonhap.

Seul ZOI predstavlja kao “Igre mira” koje će moći da smanje tenzije na poluostrvu. Ipak, neki na Jugu optužuju predsjednika Moona da je zbog politike žrtvovao olimpijske snove nekih južnokorejskih sportista.

Juče je jedna grupa demonstranata u Seulu zapalila sjevernokorejsku zastavu i sliku Kim Jong Una.

Komitet za mirno ujedinjenje Koreje, sjevernokorejski organ za međukorejska pitanja, osudio je “neprihvatljive akte” i demonstrante ocijenio kao “ljudske otpatke lišene ljudskog izgleda”.

“To je odvratna grupa gangstera”, navodi se u saopštenju Komiteta a od Seula se traži izvinjenje kao i mjere da se tako nešto više ne ponovi.

Moon je danas pozvao narod Južne Koreje da na isti način prihvati sve učesnike Igara.

“Narod mora biti jedinstven. Moramo dostojanstveno primiti one koje smo pozvali”, saopšteno je iz predsjedništva.

Posjeta južnokorejske delegacije se desila dan nakon završetka prve sjevernokorejske posjete Jugu poslije četiri godine. Tu delegaciju je predvodila pjevačica popularne ženske muzičke grupe Moranbong, dok će naredna u Seul stiću u četvrtak.

Uprkos sprotskom detantu, Sjeverna Koreja za 8. februar priprema velku vojnu paradu, potvrdili su danas državni mediji te zemlje.

Pjongjang je prethodnih godina godišnjicu osnivanja svoje vojske slavio 25. aprila, dana kad je 1932. osnivač Sjeverne Koreje Kim Il Sung pokrenuo gerilsku borbu protiv Japanaca.

Ali vladajuća Radnička partija je objavila da će ubuduće kao dan vojske proslavljati 8. februar, pošto je Kim Il Sung tog dana 1948. formirao Korejsku narodnu armiju.

Taj datum je slavljen kao dan vojske do 1978, što je zvanično opravdanje za ovogodišnju paradu, dan pred otvaranje ZOI.

Jedan zvaničnik Južne Koreje je za agenciju Jonhap rekao da pripreme uveliko traju, i da će na paradi učestvovati 13.000 sjevernokorejskih vojnika i 200 borbenih vozila.

aktuelno.ba federalna.ba/Beta

Komentari

Komentara