Zbog kiše situacija u Tuzli kritična: Sve više prijava o odronima zemlje i poplavama

Menprom

Zbog trenutne situacije i preventivnih mjera, na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite u Tuzli je proglašeno stanje prirodne nesreće. Naime, situacija sve više izmiče kontroli, a nadležni ističu da svaki sat vremena dobijaju dojave o novim  pojavama odrona zemlje, poplavama i slično.
Najkritičnije stanje je u tuzlanskom naselju Moluhe, gdje je, prolomom zemlje, presječen put prema deponiji, a građani su i bez vode. No to nije sve. Nekoliko metara od tog proloma, u dvorištu Nedjeljka  Benkovića došlo je do urušavanja zemlje, gdje je stvorena rupa dubine oko šest metara, a, kako smo se i mi uvjerili na terenu, svakog trenutka dolazi do sve većeg obrušavanja. Kako kaže Benković, do urušavanja zemlje došlo je u jutarnjim satima.

Reha Centar

Tu i stanujem, evo tu mi je i auto bilo, njega sam sklonio jutros na vrijeme, vidite i sami šta se dešava“, kaže Nedjeljko Benković, mještanin Moluha.

Prema riječima geologa, radi se o prolomima iznad starih rudarskih radova, gdje su nepravilo sanirani napušteni objekti prilikom zatvaranja rudnika, te je za sada ugrožen jedan pomoćni objekat koji je iseljen, a moglo bi doći do ugrožavanja još jednog objekta.

Prečnik je otvora jedan 6, a drugi 12, dubina je oko 10 metara. Stanje se mijenja iz sata u sat. Poslije nekog vremena dolazi do određene stabilizacije, zato ćemo sačekati najmanje 24 sata da damo neku konačnu prognozu“, napominje Izet Bijedić, geolog.

Pored Moluha, situacija je i u mnogim drugim mjestima kritična. Skoro svaki st vremena uposlenicima u Službi civilne zaštite Općine Tuzla dojavi se pojava novog klizišta, poplava i slično.

„ Imali smo nekoliko odrona u koritu rijeka, zatim most u Crnom Blatu i u Brđanima, ovo danas u Moluhama, Šljivice, imamo u Tušnju izljevanje kanalizacije“, ističe Nadira Aščerić, šefica službe Civilne zaštite Općine Tuzla.

Kritične situacije prijavljene su i na Kiseljaku, u Gornjoj Tuzli, na Ilinčici i mnogim drugim lokacijama. Zbog sigurnosti građana, načelnik Općine Tuzla prihvatio je jednoglasnu odluku članova Općinskog štaba civilne zaštite o proglašenju stanja prirodne nesreće u ovoj općini.

„ Treba nam jedna maksimalna mobilnost, da povjerenici 24 sata budu mobilni i dojavljuju svaku promjenu, a najmanje jednom u dva sata. Da budu mobilne mašine i treba nam mobilnost u sanaciji trenutno oštećenog“, istakao je  Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

„ Mi smo upravo u funkciji toga i da spriječimo da ne dođe do nekih većih odrona“, dodaje Jozo Nišandžić, komandant Općinskog štaba civilne zaštite.

S druge strane, situacija na području Tuzlanskog kantona se postepeno stabilizuje.

„ Imako 100 hektara pod vodom poljoprivrednog zemljišta na općinama Kalesija, Živinice, Gradačac, Doboj Istok i na nekim drugim općinama manje površine, ali nema nekih poplava koje ugrožavaju značajnije stambene objekte, tako da situacija se smiruje i nivo vode opada“, naglasio je Zdenko Taić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Tadić dodaje da je trenutno najkritičnija situacija na putu Tuzla-Kalesija, u mjestu Babajići gdje je, zbog klizišta, u potpunosti zatvoren put.

(rtvslon)

Komentari

Komentara