Zakonski zaustaviti radikalizaciju bilo koje vrste

Menprom

Ovih dana u medijima imali smo prilike zabilježiti izjavu gospodina Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koja se odnosi na situaciju na bliskom istoku i koja u indirektnom obliku dotiče BiH.

Reha Centar

Ivanić smatra da se u BiH ključ bitke protiv islamskog terorizma oličenog u “Islamskoj državi” nalazi u rukama političkih i religijskih vođa bošnjačkog naroda. Ivanić pri tome navodi da se političke i religijske vođe Bošnjaka sve više distanciraju od islamskog terorizma, što je posebno uočljivo nakon najnovijih ekstremističkih poteza “Islamske države”.

Također je u njegovoj izjavi rečeno je da su se i institucije BiH najozbiljnije uključile u bitku protiv `Islamske države`, a pred pravosudnim organima BiH u toku su procesi zbog terorističkih napada na policijsku stanicu u Bugojnu i na američku Ambasadu u Sarajevu”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH također prepoznaje da nadležni organi BiH imaju ozbiljnu saradnju sa stranim obavještajnim agencijama na planu borbe protiv terorizma, a i da je donešen i zakon o zabrani učešća državljana BiH u ratovima u svijetu, zbog čega smatra da BiH u pogledu islamskog terora za sada drži sve konce u svojim rukama”.

Voljeli ga ili ne, Mladena Ivanić slovi kao političar koji ima principijelne stavove, posebno od kad je zasjeo na čelo Države Bosne i Hercegovine. Posebno su interesantne njegove izjave koje smiruju tenzije u BiH i pokušavaju političku energiju usmjeriti ka ekonomskim pitanjima.

Takvi stavovi su na prostoru cijele BiH doživljeni poprilično relaksirajuće. Iako je Ivanić i sa ovom izjavom o terorizmu bio velikim djelom izbalansiran, važno je skrenuti pažnju na nekoliko bitnih komponenti. Prvo, kad Ivanić kaže da se Bošnjačke političke i religijske vođe sve vise distanciraju od islamskog terorizma, ostavlja prostor onima koji znaju čitati između redova, da pomisle, da su nekad bili bliski takvom terorizmu. Međutim, nadajmo se da Ivanić nije išao u tom pravcu, jer nikad se takav terorizam nije podržavao kod bilo koga od tzv bošnjačkih političkih i vjerskih vođa, pa ni kod onih koje lično ne preferiram, a koji dolaze iz tzv. desnih opcija.

Ovakvu tvrdnju je lahko provjeriti i u dokumentima i javnim nastupa kako vjerskih tako i političkih bošnjačkih prvaka. Ivanić je u pravu kad kaže da se takvi eventualni problemi najviše tiču Bošnjaka jer je to “njihova avlija”. Analogno ovom razmišljanju, a u skladu sa prethodnim izjavama gospodina Ivanića, da za Bosnu i Hercegovinu selektivne identifikacije i riješenja problema nisu dobar politički put za relaksiranje međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini, očekivati je da Ivanić proširi svoju izjavu kako bi takvu tvrdnju učinio puno kredibilnijom i otklonio moguću hipokriziju.

Javnost, pogotovo ona koja je za cjelovitu i jedinstvenu BiH očekuje da se adresiraju četnička postrojavanja u Višegradu, Lukavici, zatim paljenje zastava SAD-a i državne zastave BiH u Doboju, imenovanje studentskog doma na Palama po Radovanu Karadžiću, prisustvo Mladena Naletilića Tute na HNS u Mostaru, kao i ulogu Predsjednika Federacije BiH u dočekivanju ratnog zločinca Darija Kordića. Sve su to javni nastupi, simboličke interakcije i djelovanja koja u sebi na ovaj ili onaj način nose opasnost od metastaze u radikalizam, a konsekventno i u puno veće socijalne probleme kao sto su terorizam i rat. Posebno jer se radi o formacijama pod čijim se simbolima u bliskoj prošlosti ubijalo, silovalo i palilo i pljačkalo… Iskreno vjerujem da se može se otići i korak dalje u ime poboljšanja i relaksiranja međuetničkih odnosa, kao i borbi protiv terorizma, fundamentalizma i svih oblika fašizma. Pred državnim parlamentarcima se nekoliko puta našao zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, ali nažalost, postoji dio parlamentaraca koji ne žele glasati za takav zakon, kao ni za onaj koji brani negiranje genocida.

Predlažem gospodinu Ivaniću, da on i njegova partija, kao vrlo bitne komponente Saveza za Promjene, vrate ovaj zakon u parlamentarnu proceduru i glasaju za isti. Na taj način politika koju Ivanić sugeriše da “Svako pomete ispred svojih vrata” može doživjeti punu afirmaciju u Bosni i Hercegovini i kreirati jednu novu, pozitivniju atmosferu. U političkom smislu metla u Bosni I Hercegovini može biti agent pozitivne promjene, samo i isključivo ako je se svi prihvate. Sa ovakvim potezom Ivanić bi uspio što do sada nikome za rukom nije, da kreira i legalni okvir za kažnjavanje svih građana BiH koji podržavaju radikalizam i terorizam bilo koje vrste. Muhamed Fazlagić je apsolvent na doktorskim studijama iz sociologije na University of Louisville Master of Arts-Diplomacy and Development (Kentucky State University 2003) Bachelor of Science-Business management (Sullivan University 2000)

Muhamed Fazlagic-Fazla -Kolumna

Komentari

Komentara