Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i tehnologiji prepoznavanja lica, riješen je slučaj ubojstva djevojke koji je šokirao kinesku javnost

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i tehnologiji prepoznavanja lica, riješen je slučaj ubojstva djevojke koji je šokirao kinesku javnost.

Nakon žestoke svađe, 29-godišnjak, kojemu su kineski mediji objavili samo ime (Zhang), užetom je zadavio djevojku, a njezino tijelo stavio u prtljažnik iznajmljenog automobila i pobjegao.

Prije toga, s njenog telefona poslao je poruku njezinim roditeljima i poslodavcu da će uzeti slobodne dane te da neko vrijeme neće dolaziti na posao.

Ono što je naročito zgrozilo javnost jest činjenica da je ubojica iskoristio mrtvu djevojku za krađu novca. Osim što je s njezina bankovnoga računa ukrao više od 4.000 dolara, pokušao je preko mobilne aplikacije podići kredit u njezino ime, ali je za podizanje kredita potrebno verificirati transakciju prepoznavanjem lica.

Zhang je to pokušao učiniti postavljanjem kamere ispred lica ubijene djevojke, ali transakcija nije potvrđena jer osoba mora trepnuti, a potrebno je i glasovno prepoznavanje, što Zhangu također nije uspjelo.

U takvim slučajevima sustav za prepoznavanje lica i umjetna inteligencija obavještavaju banku o nepravilnostima i pokušajima prijevare, nakon čega se pregledavaju snimke verifikacije profila.

Zaposlenici u banci ostali su u šoku kada su vidjeli lice mrtve žene, koje je cijelo bilo u modricama, kao i rane oko vrata, nastale davljenjem.

Odmah su o tome obavijestili policiju koja je pokrenula istragu. Iako je ubojstvo počinjeno još u travnju, ubojica je tek nedavno uhićen.

Korisnici društvenih mreža u Kini komentirali su kako takve scenarije ne bi očekivali ni u hororima, ali i to da nisu ni znali da umjetna inteligencija koja se rabi za odobravanje kredita može poslužiti i u kriminalističkim istragama ubojstava.

 

aktuelni.ba

Komentari

Komentara