Za svijet bez torture nizom aktivnosti kojima se šalju poruke mira i tolerancije

Rental Travel

Vive Žene Tuzla već devet godina obilježavaju 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Podsjećanjem da ozdravljenje, oporavak pojedinca i društva treba započeti rehabilitacijom, osnaživanjem i na kraju uključivanjem u procese transformacije iz proslošti u budućnost kako bi kreirali okruženje trajnog mira i sigurnosti za generacije koje dolaze.

Menprom

VIVE ŽENE TUZLA

Vive Žene su članica globalne mreže IRCT (Međunarodnog vijeća za rehabilitaciju žrtava torture), koja ovaj datum obilježava sirom svijeta. Organizacije, članice mreže IRCT-a 26-og. juna daju svoj doprinos prevenciji svih oblika torture koje se danas dešavaju u svijetu, šalju poruke tolerancije, poštovanja i mira, naglašavajući da je obaveza svih da pružimo pomoć i podršku žrtavma da žive žitvot dostojan čovjeka i poslije torture.

VIVE ŽENE TUZLA

Ove godine, u okviru manifestacije “26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture”, Vive Žene će od 18. do 26. juna organizirati niz aktivnosti kojima će poslati poruku tolerancije i mira, te pokazati da su ples, muzika, umjetnost, sloboda izražavanja načini brobe protiv torture.

JASNA ZEČEVIĆ

Želimo da naš Grad Tuzla bude prepoznat po poruci koju šaljemo za mir i toleranciju u svijetu, poruku nade i podrške za sve žrtve rata i torture, te da podsjetimo da se tortura, mučenje i zlostavljanje, događa i danas širom svijeta.

NIONA ZUPAN

Manifestacija će započeti u subotu centru grada, na platou kod spomenika Ismeta i Meše kada će Romano Kuduzović tuzlanski umjetnik u 3D-tehnici oslikati planetu zemlju sa zelenim listom koji izranja iz raspuknite planete zemlje i predstavlja život koji je simbol života nakon torture. Građani Tuzle će imati priliku da se upoznaju sa smbolom podrške žrtvama torture i značajem ovog datuma. Također imat će mogućnost da se fotografiraju i kao razglednicu sa porukom mira i tolerancije iz Tuzle pošalju van granica našeg grada.

AJŠA MEVKIĆ

Tokom sedam dana u okviru Manifestacije planirane su sljedeće aktivnosti:

Program Tuzla od 18. do 26. juna 2016.

18. juni i 19. juni (subota i nedjelja)
11:00 – Romano Kuduzović, 3D crtanje na betonu – simbola/loga „Za svijet bez torture“
Mjesto: Plato kod Ismeta i Meše

20. juni (ponedjeljak)
11:00 – Press konferencija (Atelje Ismet Mujezinović)
19:00 – Promocija publikacije: Zbornika radova – Rehabilitacija žrtava torture, Knjiga 7, Vive Žene
Promotori: Jasna Zečević predsjednica U.G. Vive Žene,
autori tekstova u 7. zborniku, prof.dr.med.sc. Esmina Avdibegović, recenzentica
Koktel
Mjesto: Atelje Ismet Mujezinović (Klosterska bb)

21. juni (utorak)
11:00 – Sastanak Institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama Tuzlanskog kantona
Mjesto: TV sala, Hotel Tuzla

22. juni (srijeda)
11:00 – 14:00 – Ulična akcija – Podjela promotivnog materijala
Mjesto: Plato kod Ismeta i Meše

24. juni (petak)
11:00 – 15:00 – Radionica za djecu/mlade – slikanje na temu: Svijet bez torture

25. juni (subota)
18:00 – Predstava Ljepotica i zvijer, Pozorište mladih
Mjesto: Bosanski kulturni centar – ULAZ SLOBODAN

26. juni (nedjelja)
18:00 – Manifestacija za djecu
Sadnja drveta za žrtve torture
Izložba likovnih radova sa radionice
Muzičko – zabavni program (Balsika, Plesna grupa Sandoval, Pozorište mladih, horski nastupi, mažoretkinje…)
Švare; Crtanje za djecu
Mjesto: Šetalište Slana Banja

Vive Žene Tuzla u saradnji sa Medicom Zenica, Udruženim ženama Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka pozivaju vas da se pridružite kampanji Za svijet bez torture!
U gradovima Bosne i Hercegovine:
Tuzli, Zenici, Banja Luci…bit će organiziran bogat program za djecu i mlade, sa radionicama, predstavama, muzičkim grupama i drugim edukativno-zabavnim sadržajem…
Kampanja Za svijet bez torture! realizuje se u okviru obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, kao dio projekata „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija
Pratite nas i na www.svjedocipravdapristup i facebook stranici: Podrška svjedocima/žrtvama u BiH

Komentari

Komentara