Vlada TK: Nema više kupovanja socijalnog mira

Menprom

Održana je 16. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantopna nakon koje je upriličena i press konferencija za medije. Veliku pažnju medija izazvao je  Zaključak kojim Vlada TK prihvata Informaciju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o poslovanju privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom iz resorne oblasti Ministarstva za 2014. godinu sa prijedlogom mjera za svako privredno društvo pojedinačno.

Reha Centar

Radi se naime o preduzećima čiji su radnici proteklih godina više na ulici nego na radnim mjestima. Ministar Srđan Mićanović je na press konferenciji naglasio da je do sada u proteklih šest godina Vlada TK za ova društva u vidu raznih pomoći izdvojila preko 25 miliona maraka i da se s tim ulaganjima ništa nije postiglo. Samo u prošloj 2014. godini ukupna dugovanja firmi porasla su za oko pet miliona KM.

VLADA TK

S tim u vezi  Vlada TK donijela je Zaključak kojim prihvata Informaciju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o poslovanju privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom iz resorne oblasti Ministarstva za 2014. godinu sa prijedlogom mjera za svako privredno društvo pojedinačno.

Dokumentom je obuhvaćeno osam privrednih društava i to “TTU” Tuzla, “Livnica” Tuzla i Bosnia valves Tuzla, Koksno Hemijski kombinat “KHK” Lukavac, “Elektromontaža “Tuzla, Fabrika obuće “AIDA” Tuzla, “Polet” Tuzla, Rudnik soli “Tuzla” Tuzla, “Rudnici nemetala” Kladanj.

Sva privredna društva, osim Rudnika soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, nalaze se u veoma složenoj ekonomskoj situaciji čime se dodatno usložnjava nepovoljna privredna klima, socijalna problematika te ugrožava razvoj industrije na području Tuzlanskog kantona. Ova privredna društva zapošljavaju ukupno 879 radnika, od kojih je 30 ispunilo uslove za penzionisanje sa 31.12.2014. godine.

Pregled stanja u privrednim društvima urađen je na osnovu dostavljenih izvještaja o poslovanju istih i podataka ministarstva. Ukupan prihod za analizirana društva za 2014. godinu iznosi 20.880.645 KM što je za 4.546.252 KM ili za 18% manje u odnosu na 2013. godinu. Sva društva su ostvarila gubitak koji iznosi 5.449.085 KM, izuzev Rudnika soli „Tuzla“ koji je u 2014. godini ostvario dobitak.

Međutim ostvareni dobitak Rudnika soli „Tuzla“ u 2014. godini znatno je manji u odnosu na dobitak ostvaren u 2013. godini. privrednim društvima, izuzev u Rudniku soli „Tuzla“ nije došlo do novih upošljavanja. U poređenju sa 2013. godinom došlo je do smanjenja broja zaposlenih za 7%, a jedan od razloga smanjenja je i određeni broj radnika koji su stekli uslove za penzionisanje.

Ukupna dugovanja po osnovu doprinosa i poreza u 2014. godini iznose 60.308.129 KM što je za 5.082.196 KM više u odnosu na 2013. godinu. Najveći dio dugovanja odnosi se na doprinose za PIO 21.639.850 KM.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara