Vlada TK i Mitall GIKIL zajedno u prevazilaženju teške situacije

Menprom

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona susrela se danas sa Pramodom Mittalom, predsjednikom nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) ujedno i vlasnikom Global steel holdings limited (GSHL) i njegovim saradnicima.

Reha Centar

Kako je istakao gospodin Mitall GIKIL se nalazi u teškoj situaciji, što je između ostalog posljedica stanja i pada cijena na svjetskom tržištu i berzi čelika, ali i problema u vezi sa određenim potraživanjima, s kojim se direktno suočava KHK. Zbog vlasničke strukture, odnosno udjela KHK u GIKIL-u ovaj problem se može prenijeti i na GIKIL, istaknuto je danas.

Premijer Gutić je, unatoč svim problemima, insistirao i u prvi plan istakao neophodnost očuvanja oko 1.000 radnika zaposlenih u GIKIL-u, „jer, iako su profit i poslovanje u fokusu dijela privatnog kapitala, Vlada Tuzlanskog kantona mora voditi računa o svakom radnom mjestu koje ima“.

Premijer Gutić je ponovio i stav Vlade sa prethodnog sastanka, koji je održan krajem aprila ove godine, da će Vlada sa svoje strane u narednom periodu, pomoći da se deblokira rad Nadzornog odbora GIKIL-a, a sve kako bi se prevazišle poteškoće i nastavilo poslovanje Društva.

Osim premijera Gutića, današnjem sastanku su u ime Vlade TK prisustvovali resorni ministar Srđan Mićanović i savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

aktuelno.ba

Komentari

Komentara