Vjerske slobode ne mogu biti predmet pregovora

Menprom

Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje podršku koju je dio zastupnika opozicije u Narodnoj skupštini entiteta RS, a koji su predstavnici koalicije  „Domovina“ , dali za donošenje Zakona o javnom redu i miru, a koji samo dodatno učvršćuje poziciju Milorada Dodika i njegove nedemokratske prakse, koje je osudila cijela međunarodna zajednica, civilno društvo i mediji. 

Reha Centar

Sada je već svima jasno da Milorad Dodik želi da stvori diktaturu na području jednog dijela Bosne i Hercegovine sa ovakim zakonom koji jedino može biti usvojen u Sjevernoj Koreji.  Podrška onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao državu, posebno onih koji predstavalju povratničku populaciju prema kojoj je i previše diskriminacije usmjereno, mora izostati.

Reći da je napredak ostvaren kroz amandmane, zato što su zastupnici izbacili sankcije koje bi se mogle odnositi i na ezane sa džamija je potpuno neprihvatljivo.

Pazite, to znači  da mi pregovaramo o zakonu koji žestoko krši građanske slobode, zalazi u sferu društvenih medija, te kroz brojne mehanizme otvara mogućnost daljeg maltretiranja svih onih koji razmišljaju drugačije od vladajuće elite u Banjoj Luci.

Time su zastupnici „duh“ Zakona prihvatili uz male izmjene koje im trebaju služiti kao opravdanje za učinjeno.

Zapitajmo se kako bi bilo da se entitetske vlasti usude zabraniti ezan sa džamija od Prijedora do Trebinja? Zar neko misli da bi se o tome uopšte moglo pregovarati? Pojedini zastupnici poput Senada Bratića i Nedima Čivića očigledno misle drugačije, rekao je Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Press služba SBiH

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: