Uvjerljiva prednost Soedera u utrci za novog čelnika njemačkih konzervativaca

Menprom

Dok njemački konzervativni blok pokušava izabrati jednog od dvojice kandidata koji bi ga predvodili tokom izbora u ovoj godini, nove ankete javnosti pokazuju da Armin Laschet iz stranke CDU kancelarke Angele Merkel daleko zaostaje za Markusom Soederom iz bavarske sestrinske stranke CSU.

Reha Centar

Laschet, iz Hrišćansko demokratske unije (CDU), i Soeder, iz Hrišćansko socijalne unije (CSU), kolege su iz bloka CDU/CSU, ali su također suparnici u utrci za jedinstvenog kandidata konzervativaca za njemačkog kancelara.

Trenutno, 44 posto Nijemaca i 72 posto pristalica konzervativnog bloka podržava Soedera kao najpogodnijeg kandidata koji bi predvodio savez dvije stranke na septembarskim izborima, sudeći po anketi zavoda Infratest dimap za njemačkog emitera programa ARD koja je objavljena u petak.

Samo 15 posto Nijemaca i 17 posto pristalica bloka CDU/CSU smatra Lascheta podobnijim kandidatom.

U međuvremenu, anketa zavoda za istraživanje javnog mnijenja Insa za tabloid Bild objavljena u petak pokazala je da bi blok mogao očekivati osvajanje 27 posto glasova na čelu s Laschetom, dok bi Soeder mogao privući podršku 38 posto glasača.

Obojica su državni čelnici – Soeder u  Bavarskoj i Laschet u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji – i značajne su političke ličnosti.

Merkel odstupa s dužnosti nakon više od 15 godina provedenih na kancelarskoj poziciji.

Laschet ima podršku čelništva veće stranke CDU, ali se Soeder u više navrata pokazao kao političar koji ima veliku podršku glasačkog tijela, i dobio je nepodijeljenu podršku na sastanku parlamentarnih grupa u utorak, prenosi dpa.

Fena

Komentari

Komentara