Uragan: Maria uništava Karibe

Spread the love
Rental Travel

Uragan Maria, drugi najjači koji je ovaj mjesec pogodio Karibe, usmrtio je najmanje jednu osobu na otočju Guadalupe te prijeti Djevičanskim otocima i Portoriku u utorak pošto je razorio Dominiku.

Reha Centar

Rijedak uragan 5. kategorije 5 Marija je udarila na istočne Karibe nekih 190 kilometara jugoistočno od Svetog Krsta na Američkim Djevičanskim Otocima, javlja Hina.

S vjetrovima od 280 kilometara na sat, prema podacima Američkog nacionalnog centra za uragane, Maria je “potencijalno katastrofalna” oluja koja će nastaviti jačati i trebala bi proći iznad Američkih Djevičanskih otoka u utorak navečer te iznad Portorika u srijedu.

 went from tropical depression to Cat 5 hurricane in 2 1/2 days, apparently a new record. Hot new world. https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2017/09/19/the-scariest-thing-about-2017s-hurricanes-they-got-really-bad-really-fast/?tid=ss_tw&utm_term=.edcbd9e0acef 

Photo published for The scariest thing about 2017’s hurricanes: They got really bad, really fast.

The scariest thing about 2017’s hurricanes: They got really bad, really fast.

Scientists are still trying to understand what they call hurricane “rapid intensification.”

washingtonpost.com

Već je poharala Dominiku, planinsku zemlju od 72.000 stanovnika u ponedjeljak kasno navečer te izazvala velika razaranja.

They don't make hurricanes much stronger than  is right now. Satellite presentation the most robust yet. (loop via @UWSSEC)

“Do sad smo izgubili sve što se novcem može kupiti i zamijeniti”, napisao je premijer Dominike Roosevelt Skerrit na Facebooku ranije u utorak i dodao “ali sada strahujemo od tjelesnih povreda i mogućih smrti koje bi mogle nastati nakon odrona tla zbog stalnih kiša”.

Jedna je osoba poginula pri padu stabla, a dvije su nestale na francuskom otočju Guadalupe, objavile su lokalne vlasti i objasnile da žrtva nije poštovala naredbe da ostane u skloništu.

Neke su kuće ostale bez krovova, ceste su zakrčene srušenim stablima, 80.000 domaćinstava je bez struje i poplavljena su obalna područja. Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan koji je pogodio Portoriko u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije.

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije – nakon Harveyja, Irme i Josea. Svi ovi podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici.

Radiosarajevo.ba

 

 

Komentari

Komentara