Upriličena Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzle

Na današnji dan, prije 76 godina, Tuzla je bila najveći oslobođeni grad od fašista u Evropi. Ovaj datum predstavlja prekretnicu Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Tuzla je svima pokazala i svojom unutarnjom snagom dokazala da je moguće pobijediti fašizam. Od toga dana, Tuzla je sinonim slobodarskog grada. Na Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobra 1943. godine, svi su izašli na ulice da proslave pobjedu.
Danas, 2.10.2019., polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja, obilježen je Dan oslobođenja Tuzle. Na spomen obilježjima na Slanoj banji, delegacije Gradskog vijeća Tuzle i Gradske uprave, kao i brojni gosti,  odali su počast borcima koji su živote dali za slobodu.  Položili su cvijeće na spomen obilježja na Trnovcu, Josipu Brozu Titu i narodnim herojima od 1941-1945., antifašističkim borcima 1941.-1945., poginulim braniteljima BiH i Tuzle od 1992-1995. godine, Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama. U Narodnom pozorištu Tuzla upriličena je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzle, kojoj su, pored gradonačelnika i vijećnika, prisustvovali Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni građanin Tuzle, Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva SFRJ i počasni građanin Tuzle, Mišel Jakšić i Ivan Pal, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice, Žana Gamoš, dogradonačelnica Grada Osijeka, predstavnici udruženja antifašista i učesnika NOR-as 1941.–1945., učesnici odbrambenog rata 1941.-1945., te brojni drugi gosti.
Rental Travel

Sjednicu je otvorio Mirel Mišković, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzle, istaknuvši kako je “Oslobođenje Tuzle tokom Drugog svjetskog rata predstavljalo jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji. Toga dana, 02.10.1943. godine, dat je pravi i jedini mogući odgovor fašističkoj najezdi na naš grad, a to je odlučno NE fašizmu, a zatim zajedničko i beskompromisno dejstvo s ciljem protjerivanja tog zla sa ovih prostora.Tuzla i Tuzlaci se ponose time što decenijama ovaj grad i njeni građani njeguju antifašizam.”

Reha Centar

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik, Jasmin Imamović je rekao kako su “Nacionalizam, nacizam i fašizam  vječite opasnosti i zato mu svakodnevno treba suprotstavljati antifašizam, svojim govorima, knjigama, filmovima, svojom spomeničkom i manifestacionom kulturom. Nacionalisti, nacisti i fašisti neprekidnom kampanjom nastoje promijeniti tok događaja koji se već dogodio, lažima nastoje izmijeniti istorij. Revizionizam, i to brutalni, odavno je na sceni, agresivna i gruba laž oduvijek su bili njihovo najubojitije oružje”, te nastavio: “Bosna i Hercegoina je ponovo rođena u antifašističkoj borbi svih njenih naroda i narodnosti, pa iz ovog ćorsokaka može izaći samo putem osnovnih ideja antifašizma. Nekima, koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu, bila je jača mržnja prema prošlosti, prema istini, prema partizanskim antifašističkim snagama i prema Titu i komunistima, ta njhova mržnja bila je jača od ljubavi prema Bosni i Hercegovini, pa je trpjela Bosna i Hercegovina, trpimo svi. Razaračima Bosne i Hercegovine samo je to bilo potrebno. Znaju oni da su Tito, Avdo Humo, Edvard Kardelj, Ivan Ribar, Sulejman Filipović, Rodoljub Čolaković i drugi partizani i antifašisti, ponovo rodili Bosnu i Hercegovinu svojom borbom i ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em. Njima je samo bilo potrebno da se i treća strana odrekne te tradicije, tog štita Bosne i Hercegovine, pa da im put bude otvoren, oni su nam ostavili Republiku, a sa bosanske strane se u Dejtonu i Parizu pristalo da Bosna i Hercegovina više ne bude Republika.  Kako ne mogu shvatiti da je Bosna i Hercegovina u antifašističkoj borbi ponovo rođena i da samo njegovanjem antifašističke tradicije može i opstati. Kako ne znaju da je Titova zasluga sa stvaranje Republike Bosne i Hercegovine neizmjerna, pa prema tome, ne znaju da ko je protiv Tita, i antifašista, on je protiv Bosne i Hercegovine. Ne znam da li će oni to napokon shvatiti, prije nego što sve zajedno propadne. Mi antifašisti ne smijemo čekati, moramo se boriti i izboriti”

Radi odavanja priznanja za postignuti doprinos i postignute rezultate u radu, afirmaciji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, tolerancije i demokratije, a u povodu obilježavanja značajnih datuma u historiji Tuzle, na sjednici održanoj  dana 26. 9. 2019. godine  Gradsko vijeće Tuzle jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Javnih priznanja u 2019. godini, u povodu obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle. Priznanje Počasni građanin Tuzle  dodijeljeno je gospodinu Bogić Bogićeviću, a dobitnik Tuzlanske plakete je gospodin Momčilo Đurć.

U ime dobitnika priznanja, prisutnima se obratio Bogić Bogićević: Kada u Evropi nije bilo nasilja, još u neolitu, bilo je Neolitsko sojeničko naselje u Tuzli, kada nije bilo pobuna protiv nepravde, bila je Husinska buna. Kada nije bilo u porobljenoj  Evropi slobodnih gradova, bila je Tuzla 43. godine. Kada se u dobroj mjeri rušio mozaik koji se vijekovima slagao, mozaik zajedničkog života u BiH OD ’91. do ’95. godine, Tuzla ga je koliko je to bilo moguće očuvala, po tome bila poznata u svijetu i do danas sačuvala. Jedan od rijetkih gradova gdje se o napretku i razvoju ne čita samo u predizbornim plakatima, to je Tuzla. Jedan od rijetkih gradova koji je dao toliko književnika, slikara, sportista, inžinjera, ljekara, je Tuzla. Zato je velika čast biti počasnim građaninom i primiti svako priznanje ovoga grada” , kazao je gospodin Bogićević u svom obraćanju prisutnima na Svečanoj sjednici Gradskog vjeća Grada Tuzle, te sa se saradnicima uputio na polaganje cvijeća civilnim žrtvama u kompleksu Slana Banja gdje se i nalazi vječno počivalište mladih, ubijenih 25. maja 1995. godine na Kapiji.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara