Upriličen 1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba

Menprom

Međunarodni dan starijih osoba, 01. oktobar, u  svijetu se obilježava u čast poštovanja i brige za stare osobe, kako bi se ukazalo na potrebu da se društvo senzibilizira, suprotstavi marginalizaciji starijih osoba i omogući aktivne mjere uključivanja starijih građanki i građana u društveni život zajednice u punom kapacitetu. Ovaj dan je rezultat Skupštine UN-a od 1982. godine koja je na osnovu istraživanja potreba starih osoba sazvala međunarodnu Skupštinu o starenju i iste godine na Generalnoj skupštini potpisan je interni plan akcije obilježavanja Međunarodnog dana starijih. Tada je promovirano 18 principa koji su pretvoreni u politike, praktične programe i aktivnosti unutar pet kategorija: Nezavisnost, Učešće, Briga, Samoispunjenje i Dostojanstvo starih ljudi. U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starih osoba, Švicarski crveni križ i Mreža aktivnog starenja TK su danas, na Trgu slobode u Tuzli organizovali Sajam proizvoda i aktivnosti grupa aktivnog starenja TK. Prisutne je posjetio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, kako bi im čestitao njihov dan.

Reha Centar

“Želim da vam kažem jednu lijepu vijest. Sa Švicarskim crvenim križem mi mjesecima radimo na izradi Strategije za osobe treće životne dobi. Naš cilj je da Tuzla bude prvi Age-Friendly grad u Bosni i Hercegovini na Zapadnom Balkanu. Strategija je skoro gotova, izlazimo s njom na Gradsko vijeće već u ovom mjesecu, čime ćemo da postanemo prvi grad koji ima ovu strategiju, strategiju za osobe trće životne dobi. To je konkretan plan poboljšanja kvaliteta života naših najstarijih sugrađana. Ova strategija podrazumjeva različite projekte kao što je proširenje Doma penzionera, borba protiv samoće, borba za kvalitetniji život, a podrazumjeva i mnoge mjere ugradnje pomagala na trotoarima, na trgovima i druge projekte, odnosno veliku posvećenost lokalne zajednice. Imamo strategiju za mlade i trebamo da imamo i strategiju za starije osobe. Ponosam sam na to, na tome smo radili mjesecima i jedva čekam da krene realizacija”, u izjavi za medije kazao je gradonačelnik Imamović, te svim prisutnim na Trgu slobode čestitao i Drugi oktobar – Dan osolobođenja Tuzle.

Tuzla je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji razvija lokalnu strategiju za osobe treće životne dobi, s vizijom da do 2026. godine Tuzla bude prepoznata kao prvi bosanskohercegovački grad s prijateljskim ambijentom za dostojanstveno starenje i mogućnošću cjeloživotnog napretka i društvenog učešća za sve generacije. Očekuje se da će strategija koja se dovršava početkom oktobra služiti kao putokaz za aktivno i zdravo starenje. Istovremeno, nastoji se približiti smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije koje se tiču statusa age-friendly zajednica, prepoznavši kako je grad koji kreira zdrav i stimulirajući ambijent za starije onaj koji je samim tim grad po mjeri svih generacija koje u njemu žive ili odluče živjeti. Odmah po završetku strategije i akcionog plana, Tuzla će pristupiti izradi aplikacije prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za priznavanje statusa age-friendly zajednice, prve na Zapadnom Balkanu i u ovom dijelu Europe. U proces se ušlo u saradnji sa Švicarskim crvenim križem i uz direktno učešće starijih građanki i građana Tuzle (okupljenih u inicijativnim grupama aktivnog starenja i Mreži aktivnog starenja) u kreiranju mjera za unapređenje ambijenta za aktivno i zdravo starenje. Oblasti obuhvaćene strategijom su: socijalno uključivanje i dostojanstveno starenje, pristup podršci zajednice, osnažena socijalna i zdravstvena zaštita, kretanje kroz grad i prijevoz, te zaštita i sigurnost starijih osoba.

Grad Tuzla će inicirati i ohrabriti aktivnu saradnju s institucijama, privatnim i nevladinim sektorom kako bi se maksimalno iskoristili raspoloživi resursi i identifikovala najbolja rješenje za jaču i vidljiviju podršku starijim osobama u svim segmentima njihove društvene inkluzije.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara