Unapređenje saradnje Republike Slovenije i Tuzlanskog kantona u oblasti privrede

Spread the love
Rental Travel

Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Iztok Grmek, s  predstavnicima  Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, sastao  se danas  sa članovima Vlade Tuzlanskog kantona, obrtničke i privredne komore ovog kantona, a sastanku su prisustvovali i ministri  privrede i predstavnici Obrtničke komore Bosansko-podrinjskog i Posavskog kantona, te  predstavnik Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.

Reha Centar

komore-04-17-11-2016

Na sastanku u prostorijama Vlade TK se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima unaprjeđenja saradnje Slovenije i Bosne i Hercegovine u oblasti privrede, poduzetništva i obrta.

komora slovenija

Njegova ekselencija Ambasador Grmek na konferenciji za medije istakao je, da je po  nekim parametrima  Slovenija prvi ekonomski partner Tuzlanskom kantonu, ocijenivši važnim da saradnja Slovenije i BiH ide na svim razinama, pa i na razini obrta.

slovenski ambasador

Grmek smatra da je Tuzlanski kanton ekonomski jako blizu Sloveniji, te da ima nekoliko mogućnosti za čvršće povezivanje za Slovenijom.

„Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je vrlo jak segment slovenske ekonomije, i zadovoljan sam da je njen predsjednik danas dobio konkretne podatke o 11.400 obrtnika s područja Tuzlanskog kantona“ rekao je ambasador Grmek i ocijenio da to olakšava  mogućnost pronalaska  poslovnog  partnera u određenoj oblasti.

Ambasador je rekao da su u  području bijele tehnike, hemijske industrije, farmacije, usluga osiguranja, finansija, slovenske kompanije vodeće u BiH, te da je energetika resurs Tuzlanskog kantona koji može biti jako značajan za Sloveniju.

Za obrtnike glavna snaga koja povezuje slovensku i bosanskohercegovačku privredu su mala i srednja, te velika poduzeća, „to je segment s kojim se želimo povezati“, poručuje Grmek.

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić smatra da današnji sastanak predstavlja veliki iskorak za privredu TK-a.

„Kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena TK-a sa članicama EU, Slovenija je na prvom mjestu. U vanjskotrgovinskom bilansu Tuzlanski kanton plasira više od 160 miliona KM na tržište Slovenije, a samim time i na tržište EU, dok se iz Slovenije uveze robe i usluga u  vrijednosti  117 miliona KM“ rekao je ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić i naglasio da ovo nije samo  protokolarna posjeta. „Ambasada Republike Slovenije u BiH stavila je na raspolaganje svoj Odjel za privredu Tuzlanskom kantonu. Taj odjel će poslužiti kao veza  privrede našeg kantona i Slovenije, kao i pomoć u ispunjavanju upitnika koji BiH treba ispuniti u toku pristupnih koraka EU“ naglasio je ministar Hodžić.

Nermin Hodžić

Predsjednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je iskazao zadovoljstvo saradnjom  ove zbornice (komore) s obrtničkim komorama u FBiH, posebno s Obrtničkom komorom TK-a, koja svojim aktivnostima prednjači ispred ostalih u Federaciji BiH. Smatra da je saradnja s Kantonalnom vladom, privrednim i obrtničkim  komorama ključna da bi se poduzetništvo i obrtništvo razvijalo, ali i da bi se zajednički pristupilo rješavanju problema obrtnika i poduzetnika.

komora slovenija

Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona gosti iz Slovenije su posjetili nekoliko malih i srednjih preduzeća, te uspješnih obrtnika koji rade u Tuzlanskom kantonu.

????????????????????????????????????

komore-03-17-11-2016

aktuelno.ba

Komentari

Komentara