UKC/Održan okrugli sto: Psihosocijalna podrška i pomoć djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organizovalo je okrugli sto na temu: “Psihosocijalna podrška i pomoć djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama”.

Sudionici okruglog stola su bili ljekari i medicinske sestre Odjeljenja za hematologiju i onkologiju i predstavnici Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu UKC Tuzla, predstavnici resornih ministarstava zdravstva, socijalnog rada i politike, obrazovanja i nauke i predstavnici Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” i Udruženja PIPOL.

Tokom održavanja Okruglog stola razgovaralo se o značaju saradnje Hematoonkoloških odjeljenja i Udruženja roditelja, o značaju psihološke podrške i supervizije medicinskom osoblju Hematoloških odjeljenja. Također prezentovana je psihosocijalna podrška oboljeloj djeci i njihovim porodicama u bolnicama i školama, kao i značaj Roditeljske kuće u procesu liječenja.

Univerzitetski klinički centar Tuzla i Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, od prošle godine, imaju potpisan sporazum o saradnji na programu pružanja psihosocijalne podrške pacijentima i medicinskom osoblju Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti. Cilj potpisivanja ovog sporazuma je da se kroz angažman bolničkog psihologa i sprovedenih aktivnosti u vidu kreativnih radionica i ciljanih psiholoških pristupa dodatno poboljšaju uslovi liječenja djece oboljele od malignih oboljenja.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara