U Vladi Federacije BiH dodijeljene stipendije za 933 studenta povratnika

Spread the love
Rental Travel

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, uručio odluke o dodjeli stipendija za 933 studenta povratnika. Riječ je o studentima koji su aplicirali na Javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za dodjelu jednokratne novčane pomoći studentima povratnicima. Ovo je prvi put da su javnim pozivom obuhvaćeni studenti povratnici na području cijele Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

Ministar Dizdar rekao je da će ove stipendije olakšati i doprinijeti boljim uslovima njihovog školovanja.

– Ukupna vrijednost odluka je 1.053.100 KM, a stipendije iznose od 1.100 do 1.200 KM. Kriterije javnog poziva Federalnog ministarstva ispunila su 933 studenta iz 66 općina i gradova u BiH – rekao je ministar Dizdar.

Naglasio je da se radi se o djeci iz različitih povratničkih sredina na području BiH. Najviše ih dolazi iz Stoca, Travnika, Bijeljina, Mostara, Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, te Srebrenice.

– Imamo tri puta veći odziv ove godine nego u prethodnom periodu kada je ovaj javni poziv obuhvatao samo studente iz RS-a. Sretni smo zbog toga i ovo je dio politika Vlade Federacije BiH, populacijskih politika gdje želimo u značajnijoj mjeri podržati naše mlade ljude – dodao je ministar Dizdar.

Na dodjeljenoj pomoći studenti su izrazili zahvalnost resornom ministru, Ministarstvu i Vladi Federacije BiH, te istakli da će nastojati nakon studija pokrenuti vlastite biznise u sredinama odakle dolaze. S tim ciljem provode se i drugi programi Ministarstva, a uskoro će biti objavljeni javni pozivi za podrške zapošljavanju povratnika u organima javne uprave za područje entiteta Republika Srpska. Rezultat tog javnog poziva treba biti zapošljavanje povratnika što predstavlja put za održivost povratka na teritoriju RS.

Jedna od korisnica stipendije Marija Djaković iz Travnika rekla je da studira Farmaceutski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu.

– Federalno ministarstvo afirmiše naš trud i zalaganje tokom studija, što je za svaku pohvalu. Studentima predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove. Stipendirajući povratnike Federalno ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati – mlade i obrazovanje – poručila je Djaković.

Ukupna vrijednost stipendija je 1.053.100 KM, a sredstva su osigurana iz Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara