U Tuzli promovisana knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ autora Ramiza Salkića

Spread the love
Menprom

Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, uz prisustvo velikog broja zainteresiranih građana, promovisana knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ autora Ramiza Salkića, potpredsjednika entiteta RS.

Reha Centar

Izdavački projekat „Genocidna namjera Bratunac 1992.“, koji će biti realiziran u nekoliko knjiga, čiji je autor mr. Ramiz Salkić, ima za cilj da ukaže da ratni zločlin ne zastarijeva, te da kao društvo imamo obavezu da dokumentujemo i do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine, te da tragom tih nalaza, provedemo istrage, suđenja i kaznimo počinitelje.

Promotori knjige su bili Mehmed Pargan, urednik izdanja, te Almasa Hadžić i Avdo Huseinović, recenzenti knjige. Moderator programa bio je Sevret Mehmedćehajić, a prisutnima se obratio i Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

-Sve ono što se događalo  u Bratuncu 1992. sadrži elemente genocida, ali pvdje ga karakterišemo kao genocidnu namjeru zato što sudovi nisu presudili drugačije. Nažalost, ne samo da nije presuđen genocid, nego mnogi zločini ostaju nekažnjeni, svjedoci nam umiru a Tužilaštvo ne radi svoj posao na način na koji smo svi mi očekivali. Tri decenije poslije imamo slučaj logora u OŠ Vuk Karadžić, zatim masovnu grobnicu u Suhoj za djecu i žene, živu lomaču u Zalužju i nemamo nikog ko je ogovarao za te stravične zločine. U ovoj knjizi imamo autentična svjedočenja 27 osoba iz tri bratunačka naselja Hranča, Repovac i Borkovac. U narednim knjigama ćemo obrađivati sva druga mjesta i zamisao je da uradimo osam izdanja u kojima ćemo opisati sva dešavanja u Bratuncu 1992. sa blizu 300 autentičnih svjedočenja i da će to biti jedan od koraka u pravcu dostizanja pravde – istako je Ramiz Salkić, ističući da je oko 3.500 Bošnjaka sa područja Bratunca ubijeno od 1992. do 1995. godine.

Avdo Huseinović, recenzent knjige, novinar i publicista, te autor brojnih dokumentarnih filmova o ratnim zločinima i genocidu nad Bošnjacima, istakao je važnost djelovanja svih koji mogu dati doprinos u bošnjačkoj kulturi pamćenja, te napomenuo da ova knjiga snažno svjedoči da su zločini, etničko čišćenje i genocid bili planirani mnogo prije 1992. godine.

-Bratunac je bio jedan od strateških ciljeva velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu i brojni su dokumenti koji o tome govore da je taj plan postojao još prije 1992. godine. Uz Bijeljinu i Zvornik, Bratunac je jedan od prvih okupiranih gradova od strane SDB Srbije u kojem je u prvim danima okupacije postao pozornica na kojoj se izvodio najkrvaviji genocid. Sve to što je počelo 17. aprila 1992. u Bratuncu svoje finale će imati 1995. godine u Srebrenici. Iz svih ovdje prikazanih dokumenata i svjedočenja je jasno da je u Bratuncu postojala genocidna namjera. Ono na šta i dalje moramo tražiti odgovore je da li je ta genocidna namjera u Podrinju danas prestala. Ja mislim da nije – istakao je Avdo Huseinović.

Urednik ovog izdanja, Mehmed Pergan, pisac i publicista je posebno podvukao da Bošnjaci još uvijek nisu dosegli nivo svijesti koji je potreban jednom narodu kada je u pitanju bilježenje svega onoga što smo preživjeli kroz vijekove, posebno u periodu posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu.

-Imamo situaciju da ni tri decenije nakon počinjenih zločina u Podrinju još uvijek nemamo opsežne projekte koji su zabilježili svjedočanstva ljudi koji su to preživjeli. Ova knjiga je jedna od prvih koja je na taj način pristupila istraživanju zločina u Podrinju. Ona svoju težinu ima u tome što je autor preživjeli svjedok tih događaja i logoraš i što je imao hrabrosti da sve te događaje uobliči između korica ove knjige. Ovakvih projekata je zaista malo, posebno onih koje finansiraju institucije Bosne i Hercegovine. Zato smo danas svjedoci da ratni zločinci i njihova ideologija još uvijek vršljaju Bosnom i Hercegovinom i pripremaju novi genocid – rekao je sinoć Mehmed Pargan.

Promociju knjige su organizovali Bosanska medijska grupa Tuzla i BKC Tuzlanskog kantona, uz prisustvo velikog broja zainteresiranih građana i uvaženih zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.

aktuelno.ba / JU BKC TK

 

Komentari

Komentara