U Tuzli podignute cijene vode i hrane

Spread the love
Rental Travel

Pojedini trgovci u ugroženim područjima BiH, iskoristivši teško stanje, poplave, klizišta, nestanak vode, struje, ali najviše strah naroda od još veće vremenske katastrofe, danas su osnovne životne namirnice prodavali i po cijeni 200 puta većoj od realne. Potvrdio je to u izjavi za Anadoliju i ministar trgovine u Vladi FBiH Milorad Bahilj.

Reha Centar

Ovo Ministarstvo je tokom dana dobilo veliki broj poziva od građana i udruženja potrošača, a najviše iz Tuzle, koji su se žalili da se pojedini proizvodi na tržištu prodaju po cijeni i do 200 puta višoj od realne.

Svima koji zloupotrebljavaju tešku situaciju nastalu usljed poplava kako bi poskupjeli proizvode u Bosni i Hercegovini policija treba zatvoriti radnje i oduzeti robu, kazao je ministar Bahilj.

“Čuo sam za takve stvari u Tuzli. To je sramota. Onaj koji prodaje vodu i mlijeko da bi zaradio na tuđoj muci treba biti svezan i sproveden u zatvor, radnja zatvorena, a roba oduzeta”, naglasio je ministar Bahilj.

On je naglasio kako to pitanje nije u nadležnosti njegovog ministarstva već vlada kantona u FBiH i policije.

“Vanredno stanje znači kao da je rat. U takvim situacijama vlada može naložiti i stavljanje u funkciju nečije privatne imovine radi spašavanja života, pa zašto ne i oduzeti robu i zatvoriti radnje onima koji pokušavaju da se obogate na tuđoj nevolji”, naglasio je Bahilj.

Istovremeno, danas je u Zeničko-Dobojskom kantonu inspekcija pozvala građane da traže račun za kupljenu robu i odmah obavijeste inspekciju ukoliko se radi o cijeni višoj od realne.

(vidiportal)

Komentari

Komentara