U Tuzli održan veliki skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i Bosni i Hercegovini

Menprom

Grad Tuzla se pridružio inicijativi mreže evropskih gradova „EuroCities“ kojom su pozvani svi gradovi širom Evrope da, u subotu, 12.3.2022. podijele momenat  solidarnosti sa Ukrajinom. Skup podrške Ukrajini, miru u Evropi i miru Bosni i Hercegovini, na najvećem trgu u Bosni i Hercegovini, na Trgu slobode u Tuzli, organizovali su Grad Tuzla, Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica. Više od 5.000 građana Tuzle i regiona poslalo je poruke mira i solidarnosti sa narodom Ukrajine, ali i izrazilo zabrinutost za mir u Evropi i mir Bosni i Hercegovini.

Reha Centar

Pored gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, na skupu su govorile  poznate ličnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, te Srbije i Hrvatske: Emir Suljagić, Dragan Bursać, Vesna Teršelić, Saša Popov, Dino Mustafić, Vehid Šehić, Svitlana Tinjić, Slavo Kukić. Posebnu, toplu i srdačnu podršku prisutnih na Trgu slobode u Tuzli dobio je otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, Serhii Miniailo.

“Boli nas patnja naroda u Ukrajini, bombardovanje Trga Slobode u Harkivu, zato danas sa Trga slobode u Tuzli  osuđujemo agresiju na Ukrajinu. Slike užasa iz Ukrajine, bude u nama sjećanja na naše patnje iz prošlosti i strah od budućnosti.Ukrajina nije sama, kao ni Tuzla. Danas se održava više od 100 skupova otpora agresiji i podrške Ukrajini. To su skupovi posvećeni miru u Evropi, a ovaj današnji je posvećen i miru u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem se građanima na odzivu, mi moramo poslati snažnu poruku da osuđujemo agresiju na Ukrajinu jer mi to razumijemo. Ona nam budi stare rane i strah za budućnost”, naveo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te naglasio da sigurnost građanima Bosne i Hercegovine ulijeva i prisustvo snaga EUFOR-a u našoj zemlji.

Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini se zahvalio građanima Bosne i Hercegovine koji su se okupili na Trgu slobode u Tuzli: “Ove vrijednosti nezavisnosti, slobode i dostojanstva važni su za sve ljude, za Ukrajince, ali i za Bosance i Hercegovce”, dodao je Miniailo.

Tuzla, poznata po svojoj multikulturalnosti i toleranciji, još jednom je pokazala snagu harmonije različitosti, slobode i humanosti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara