U Tuzli obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine

Spread the love
Rental Travel

Grad Tuzla i Udruženje antifašista i boraca NOR-a grada Tuzle, organizovali su, u utorak, 26.7.2022. godine na spomen kompleksu Slana banja obilježavanje 27. jula, Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine i 81. godišnjice od historijskog datuma, kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma. Odato je poštovanje i položeni su vijenci na spomen obilježja na Trnovcu,  spomenik Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, zatim spomenik partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim   braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992. – 1995., te groblje i spomen obilježje civilnim žrtvama rata u Tuzli. 

Reha Centar

Podsjećanju na značajan datum prisustvovali su gradonačelnik, predsjedavajuća i vijećnici Gradskog vijeća Tuzle, članovi boračkih organizacija i drugih organizacija civilnog društva, mnogobrojni antifašisti koji su na ovaj način željeli ukazati na značaj njegovanja antifašističkih tekovina, te poslati poruku da se fašizam nikada i nikome ne smije ponoviti. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je kazao da je 27. juli jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji, te da Grad Tuzla u kontinuitetu njeguje tradiciju antifašizma i glavni je čuvar antifašizma u Bosni i Hercegovini.  “To je jedan od najznačajnijih datuma ne samo u historiji BiH, nego i Zapadnog Balkana, dan kada je, u to doba nedovoljno organizovana grupa, odlučila napasti najopasnijeg protivnika u svijetu, Hitlera. Taj ustanak ohrabrio je sve patriote, dali su velike žrtve i postigli najveće rezultate. U toj borbi planete protiv fašizma Bosna i Hercegovine je postala nosivi stub Zapadnog Balkana. Ovdje su se dogodile najvažnije pobjede antifašista, partizana nad fašistima i donesene su najvažnije političke odluke. U antifašističkoj borbi Bosna i Hercegovina je ponovo rođena˝, izjavio je Imamović. Prema njegovim riječima, i danas je važno da njegujemo tradiciju antifašizma, jer je to uslov da BiH ostane stabilna. ˝Pogledajte spomenike posvećene antifašizmu u kakvom su stanju širom BiH. Mi smo ponosni što su u Tuzli u ovakvom stanju. Mi nikada u Tuzli nismo prestali njegovati tradiciju antifašizma. Mora se više njegovati spomenička, manifestaciona kultura, više raditi u programu obrazovanja. Da je u Bosni i Hercegovini dovoljno  razvijen antifašizam, mi sad ne bismo imali ovakvu nestabilnost i krizu. Kada antifašisti šute, to je prilika da fašisti govore, a kada fašisti govore onda se dešava najveća tragedija i sramota ljudskog roda˝, istakao je gradonačelnik Tuzle.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić,podsjetila je da je grad Tuzla, kroz historiju svim fašizmima rekao odlučno „ne“, te dodala „Tako je bilo i 1941. i 1992. O tome govori i podatak da je 889 Tuzlaka i Tuzlanki u Drugom svjetskom ratu dalo svoje živote za oslobođenje od fašizma, o tome govori i veliki broj poginulih branitelja Tuzle i Bosne i Hercegovine u oslobodilačkom ratu 1992. – 1995.“

aktuelno.ba

Komentari

Komentara