U susret obilježavanju godišnjice formiranja čete Armije R BiH u Pirićima kod Bratunca

Spread the love
Menprom

U malom povratničkom naselju Pirići kod Bratunca, i ove godine, 16. maja,obilježit će se godišnjica od formiranja čete koja je branila ovaj dio Bosne i Hercegovine od agresije,kao trajni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život u odbrani ovog kraja i ovog mjesta.

Reha Centar

Za ovu priliku, baš kao i prethodnih godina, biće upriličen vjerski program a neizostavni dio je i historijski čas, na kojem će govoriti preživjeli mještani Pirića i drugih okolnih sela.

“Ova četa bila je sastavljena od rudara, radnika, poljoprivrednika, seljaka, običnih ljudi, bez ijednog oficira i branili smo se lovačkim puškama, pravljenim pištoljima i alatima.Upravo na ovaj dan 16. maja pale su i naše prve žrtve, naša sestra Begzadić Alija i naš brat Ahmetović Husein a toga dana sam i ja teško ranjen“- rekao nam je kratko u povodu najave obilježavanja ovog značajnog datuma Fahrudin Hasanović – predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice formiranja čete Armije R BiH u Pirićima kod Bratunca.

Ono što još svakako treba istaći je da su mještanima ovog kraja,  više zla nanijeli iz susjedne Srbije, a Drina je tek nekih 500 metara odavde, nego domaći četnici.” istakao je između ostalog jedan od komandira  čete u Pirićima Fahrudin Hasanović.

Pirići
Pirići
Pirići

M.T.

Komentari

Komentara

Posted In: