U susret novom sajmu “Energa 2014”

Spread the love
Menprom

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu danas je prezentiran program Međunarodnog specijaliziranog sajma energetike “Energa 2014” i Međunarodne konferencije “Energa 2014”, koji će se održati u Tuzli od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine.

Reha Centar

Time su i zvanično počele aktivnosti na promociji ova dva značajna, sada već tradicionalna, događaja, na kojima se očekuje učešće znatnog broja privrednih subjekata i institucija, te njihovih predstavnika koji su sudeći po po iskustvima iz prethodnih godina, prepoznali kvalitet onoga što nudi projekat „Energa“.

Današnjoj prezentaciji su prisustvovali brojni gosti – predstavnici bh. institucija, diplomatskog kora, komorskog sistema BiH, bh. privrednih subjekata i druge zvanice, kojima je su predstavljene osnovne ideje projekta „Energa“.

Na današnjem skupu su govorili predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević, te pomoćnica ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Amira Pintul.

Organizator oba događaja u okviru projekta „Energa 2014“ je Tuzlanski sajam, partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Općina Tuzla i Rudarski institut Tuzla. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, suorganizator USAID-Firma projekt, a sponzor UNDP.

Sajam „Energa 2014“:

U proteklim godinama Međunarodni sajam ENERGA potvrdio se kao uspješan i atraktivan međunarodni sajam energetike i kao jedna od najznačajnijih poslovnih manifestacija u oblastienergetike u BiH i regiji. Programski i organizacioni koncept ENERGA, izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti čemu su prilagođeni i koncept i svi programski sadržaji Sajma i prateće konferencije.

Planirane modernizacije rudnika uglja, predstojeća gradnja novih velikih termoenergetskih kapaciteta na bazi uglja među najznačajnijim su predstojećim investicijama u BiH. Istovremeno, BiH nastoji iskoristiti sve prednosti koje nude obnovljivi izvori energije o čemu svjedoče brojni primjeri projekata i gradnje, posebno solarnih elektrana.

Investiranje u obnovljive izvore energije; solarne i vjetroelektrane, mini hidroelektrane kao i u istraživanje novih nalazišta fosilnih goriva, uglja i nafte, daju BiH u perspektivi velike šanse koje će implicirati dalji razvoj industrijske proizvodnje i međunarodnog povezivanja i suradnje.

Interesovanje koje je Sajam pobudio u regiji i ostvareni odziv izlagača (na sajmu ENERGA 2013, pored izlagača iz BiH sudjelovale su i firme iz 11 evropskih zemalja), sadržaj i brojnost poslovnih aktivnosti, potvrđuju dobro pozicioniranje Sajma te opravdanost i vjerodostojnost inicijative koja je provedena realizacijom ovog sajma.

Zbog interesovanja poslovne i stručne javnosti za sudjelovanjem u programima ENERGA 2014, termin njihovog ovogodišnjeg održavanja usklađen sa terminom održavanja skupa Energetske zajednice „Athens Forum Electricity – June 2014“.

ENERGA 2014

Konferencija „Energa 2014“

Međunarodna konferencija ENERGA 2014 je prateći kongresni sadržaj Međunarodnog sajma ENERGA. Sudionici Konferencije su domaći i evropski stručnjaci iz sektora energetike, predstavnici vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija, te istraživačko razvojnih i obrazovnih institucija, sa prezentacijama svojih istraživanja, iskustva i dostignuća u energetskom sektoru.

U radu ovogodišnje Konferencije svoje sudjelovanje potvrdili su i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča na čelu sa Gosp. Janezom Kopačem, što takođe govori o ugledu i poziciji ovog događaja u širim okvirima. U fokusu ovogodišnje konferencije je razvoj tržišta električne energije u BiH te će predstavnici nadležnih i zainteresiranih strana (organi vlasti, regulatorna tijela, elektroprivredne kompanije, trgovci električnom energijom, kupci i dr) imati pravovremenu priliku da prezentiraju svoje stavove i daju doprinos razvoju tržišta električne energije u BiH.

Pored ove tematike u programu Konferencije su i teme: Energetske politike, strategije i investicije, Energetska efikasnost i ekonomija obnovljivih izvora energije te Savremeni trendovi u termoenergetici i eksploataciji fosilnih goriva.

Programski odbor Konferencije ima međunarodni karakter; čine ga istaknuti profesori i stručnjaci iz prakse koji su svojim naučnim i praktičnim aktivnostima bili akteri osmišljavanja strategija i realizacije projekata ali prije svega, osobe koje su prepoznatljive po promoviranju potpuno nove vizije elektro energetskog sistema.

Promus media – PR tim sajma i konferencije „Energa 2014“

Komentari

Komentara