U susret Ljetnoj školi reanimacije

Spread the love
Rental Travel

Iznenadni srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu. Prestankom rada srca mozak ne dobija dovoljne količine kisika i hranjivih materija te odumire. Kardiopulmonalnom resuscitacijom (u narodu poznatijom kao „masaža srca“) krvotok se nastavlja na vještački način, a statistički podaci pokazuju da ovaj zahvat, ako je ispravno izveden, godišnje spasi 94 000 života.

Reha Centar

Ljetna škola reanimacije ima za cilj omogućiti da 150 studenata Univerziteta u Tuzli savlada ovu vještinu te da besplatno stekne evropski priznat certifikat. Implementira je Studentskog vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli „Medicus“, a podržana je od strane Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, Evropskog resuscitacijskog savjeta (ERC) i Resuscitacijskog savjeta Srbije.

Pored teorijskih predavanja, koja će držati eminenti stručnjaci iz ove oblasti, polaznicima će biti pružena prilika da prođu gotovo 5 sati praktične obuke na najmodernijim lutkama i drugim učilima uz mentorstvo evropski certificiranih edukatora. Na kraju obuke, biće izvršeno certificiranje kandidata koji su ispunili kriterije Evropskog resucitacijskog savjeta.

U sklopu Ljetne škole reanimacije planirana je i pokazna vježba koja će biti održana 17.08. (petak) na Trgu Slobode s početkom u 19 i 30. Na ovaj način će se svim zainteresovanim građanima pružiti prilika da steknu i/ili dodatno usavrše svoje vještine kardiopulmonalne resuscitacije, te da se upoznaju sa automatskim električnim defibrilatorima (AED).

Ovogodišnja Ljetna škola reanimacije je pilot projekat te je s toga fokusirana primarno na studente Univerziteta u Tuzli, no zasigurno se neće stati na ovome. Cilj organizatora je da već naredne godine prijave otvori i za šire građanstvo, a sve sa ciljem da se što veći broj građana upozna sa ovom vještinom.

Studentsk vijeće „Medicus“

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara