U Srebrenci sutra naučni skup o ulozi imama u procesu povratka

Menprom

Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” bit će održan u Srebrenici sutra, 24. januara, u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, Okružnim odborom Ilmijje Tuzla, a generalni medijski pokrovitelj je Media centar Islamske zajednice u BiH.

Reha Centar

Tim povodom je danas u Tuzli upriličena konferencija za medije na kojoj su organizatori i učesnici ovog skupa najavili strukturu i predstavili sutrašnji sadržaj ovog izrazito važnog naučnog skupa.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić poručio je kako je veoma značajno što se istraživanjem ove teme pristupilo na ovakav način, gdje će biti urađeno nekoliko naučnih radova i gdje će biti prezentirana iskustva naših imama koji su se vratili na ta područja ali i iskustva opstanka na tom području.

– Naši imami imaju izrazitu ulogu opastanka na ovim područjima, nekad su oni sami s nekoliko džematlija, ali namjera Islamske zajednice i njena strategija jeste gdje ima jedan džematlija u nekom mjestu da tamo imamo i imama koji će ulijevati nadu u opstanak na tom području – kazao je Mensur-ef. Husić.

Dodao je kako je važno istaći ulogu reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića čiji su napori bili nesebični na planu povratka i koji su dijelili sve poteškoće s imamima i povratnicima i kojima je i dan danas u fokusu povratak na ove prostore.

Pored sutrašnjeg naučnog skupa koji će biti održan u Srebrenici, slični su upriličeni 22. decembra u Stocu te 18. januara u Bosanskoj Kostajnici.

Manifestacija “Uloga i značaj imama u procesu povratka” će biti okončana završnim naučnim skupom u Sarajevu 08. februara 2023. godine.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje kazao je da je Srebrenica otvorena rana Bošnjaka.

– Nama je izuzetno važno što se ovaj naučni skup održava u Srebrenici. Osim te činjenice da je u Srebrenici nad Bošnjacima počinjen genocid, na tom prostoru je u vrijeme agresije na našu zemlju ubijeno 27 imama, što je četvrtina od ukupnog broja stradalih imama u toku rata, koji su ubijani na najsvirepiji način – kazao je Nesib-ef. Hadžić.

Podsjetio je da će se ovim događajem odati spomen na kolege imame koji su stradali za vrijeme agresije i na sve one koji su stradali u Srebrenici i u cijeloj Bosni i Hercegiovini.

Stručni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka i predsjednik Naučnog odbora ovog naučnog skupa dr. Elvir Duranović govorio je o strukturi i sadržaju ovog naučnog skupa i važnosti svake oblasti koje su tretirane.

– Na naučnom skupu uz Mmftiju tuzlanoskog dr. Vahid-ef. Fazlovića planirano je da se sutra obrati šest imama iz povratničkih medžlisa koji će prenijeti svoja kako pozitivna tako i negativna iskustva koja su imali u toku procesa povratka – kazao je Duranović.

Dodao je kako su zamolili svakog od njih da opišu svoje trenutno viđenje stanja kada je riječ o povratku i da daju prijedloge kako i na koji način zadržati Bošnjake koji su se vratili u povratnička naselja.

Mr. Mustafa-ef. Muharemović, predsjednika IO MIZ Zvornik, kazao je kako je povratak imama bio jedan put u neizvjesnost, na svoja ognjišta gdje su zatekli tužne situacije.

– Tokom prvih godina u Zvorniku smo bili ispod nule s obzirom na ono što je čekalo jednog imama u radu, ali ono što mogu kazati da je tada bilo u našem narodu snažnog optimizma i da smo željeli da ovaj proces uspije i da se vratimo na svoja ognjišta i organiziramo normalan život. To je ono što današnjim generacijama nedostaje – kazao je Mustafa-ef. Muharemović.

Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” održat će se sutra u Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici s početkom u 10,00 sati.

aktuelno.ba / MIZ Tuzla

Komentari

Komentara