U Sarajevu održana mirna šetnja “Dan tradicionalne porodice“

U Sarajevu je održana mirna šetnja “Dan tradicionalne porodice“. Organizatori Udruženje građana Svjetlo i nevladini partneri najavili su da se radi o skupu koji je odgovor na prvu “Povorku ponosa“, koja će se održati u nedjelju u glavnom bh. gradu.

Svi koji su željeli poslati poruku o važnosti očuvanja tradicionalne porodice i svih njenih vrijednosti okupili su se ispred Vječne vatre u Sarajevu. Istovremeno željeli su uputiti protest protiv sutrašnjeg održavanja “Povorke ponosa“.

Organizatori su istakli da je jako bitno očuvati tradicionalnu porodicu bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost.

“Glavni razlog organizacije je da iskoristimo momentum da pošaljemo jednu dostojanstvenu poruku da posvetimo pažnju porodici. Da ovo društvo u potpunosti treba da vrednuje porodicu, porodične vrijednosti i brak zasnovan na konceptu pojmanja, kao braka muškarca i žene“, rekao je Ahmed Kulanić, portparol manifestacije “Dan tradicionalne porodice“.

Kulanić je naglasio da se učesnici “Dana tradicionalne porodice“ neće priključiti nikakvih za sutra najavljenim protestnim okupljanjima protiv “Povorke ponosa“.

Okupljenima su podijeljeni plavi i rozi baloni, a potom su učesnici “Dana tradicionalne porodice“ krenuli su u mirnu šetnju od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Sarajevska policija ranije je saopćila da poduzima sve neophodne mjere da bi protekla u redu i miru tri javna skupa, najavljena za ovaj vikenda u centru grada.

Za nedjelju, 8. septembar najavljen je skup, u organizaciji Udruženja Inicijativa Iskorak (od 10 do 11.30 sati), kao vid iskazivanja protivljenja promoviranju LGBTIQ ideja, a bit će realiziran na lokalitetu parka Ciglane, od ulice Alipašina do ulice Sutjeska.

Treći javni skup pod nazivom “Ima izać”, prva bh. parada ponosa također je planiran za nedjelju, 8. septembra, a učesnici povorke će šetati od Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH na Marijin Dvoru u vremenu od 12 do 14 sati.

aktuelno.ba/federalna.ba/agencije

Komentari

Komentara