U Paraćima i Horozovini, mještani mole za pomoć (video/foto)

Menprom

Klizište koje se jutros aktiviralo u Gornjem Hrasnu progutalo je put prema Horozovini odnosno put koji je nekada povezivao Seljublje sa ostatkom općine. Hiljade i hiljade kubika zemlje sručilo se na dio puta, ugrozivši preko deset objekata.

Reha Centar

Nekoliko metara dalje u zaseoku Paraći klizište je sa lica zemlje izbrisalo pet kuća, tri su u potpunosti završile pod zemljom.

“Ja ovo nisam zapamtio nikada u životu. Sinoć je ovo samo puklo i kuće su završile 500 metara od mjesta na kojem su napravljene”, priča nam jedan mještanin Paraća koji je kroz suze pratio kako klizište guta porodične kuće.

Prema tvrdnjama komšija pojedinci su dizali kredite da za sebe i porodicu osposobe krov nad glavom, a sada je sve nestalo u svega nekoliko minuta.

 

Ekipe Civilne zaštite, Vatrogasaca kao i građni pokušavaju spasiti šta se spasiti da, međutim nemoćni su u borbi protiv klizišta.

Naselja Gornje Hrasno, Horozovina i Paraći su isključeni sa elektro mreže zbog uništenih elektrovodova, a kada će se stanje normalizirati niej poznato.  Pored zaseoka Horozovina i Paraći klizište velikih razmjera je krenulo i na kuće u Gornjem Hrasnu gdje je uništen i lokalni put, pa je do ovog naselja moguće doći samo starim putem.

paraci8

paraci7

paraci6

paraci5

paraci4

paraci3

paraci2

paraci1

(kalesija.info)

 

Komentari

Komentara