Tuzlaci dostojanstveno obilježili Dan državnosti BiH

Rental Travel

25.novembra 1943.godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a na kojem su potvrđene granice BIH, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije. Povodom obilježavanja 25. novmebra, Dana državnosti vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, predstavnici boračkih organizacija i saveza grada, te građani Tuzle obilježili su ovaj značajan datum u istoriji Tuzle i BiH.

Reha Centar

DAN DRŽAVNOSTI BIH DAN DRŽAVNOSTI BIH

Tradicionalno, kao i svake godine, vijećnici Gradskog vijeća položili su cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj banji, te odali počast svima onima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945.  i 1992.-1995.

„25. novembra 1943. na zasjedanju u Mrkonjić Gradu,  ZAVNOBiH je donio Odluku o uspostavljanju države BIH u okviru Jugoslavije. I to je za nas jedan od najbitnijih datuma, pogotovo što su se sve ofanzive osim osme vodile u BiH, time više ima i značaj i ovaj datum kao dan državnosti BiH.“, istakao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla.

DAN DRŽAVNOSTI BIH DAN DRŽAVNOSTI BIH

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima na šetalištu Slana banja, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća  te je istkanuto da je u Mrkonjić Gradu donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, koja je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

DAN DRŽAVNOSTI BIH

Grad Tuzla već godinama unazad šalje jedinstvenu poruku, dokaz je i simbol multietničnosti, zajedništva i tolerancije.
„Tuzla svojim modelom života, građani Tuzle podrškom jedni drugima, njegovonjem ne života jedni pored drugih, nego jedni s drugima, svjedoče da je moguć zajednički život u BiH, kakav je i ranije bio.“ Istakao je između ostalog gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
Odlukom nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara