Tuzla će imati svoje Javno preduzeće za prevoz putnika i niko je neće ucjenjivati

Rental Travel

U povodu posljednjeg povećanja cijena javnog gradskog prevoza, izražavamo svoje nezadovoljstvo i protivljenje nehumanoj i neprimjerenoj  politici preduzeća DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla.

Reha Centar

Opravdano uznemirenje velikog broja građana Grada Tuzla zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih gradskih struktura ali i kantonalnih organa koji hitno trebaju preispitati zakonitost ove odluke.
Monopolističkim povećanjem cijena izvršen je udar na životni standard svih građana Tuzle, a posebno ovo poskupljenje trpe nezaposleni, učenici, studenti i penzioneri koji su ujedno i najbrojniji korisnici javnog prevoza.

Prema našem mišljenju monopol ne donosi korist a naš prijedlog je da se poučeni ovim ali i sličnim iskustvima, u vremenima koje dolaze, osnuje Javno preduzeće koje će se baviti prevozom putnika na linijama gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla, čiji osnivač i vlasnik bi bio Grad Tuzla.

Sjetimo se samo nezakonitih pokušaja privatizacije preduzeća ili dijela Javnih preduzeća Vodovod i kanalizacija, Centralno grijanje, Panonica isl. kada je Gradsko vijeće smoglo snage i našlo rješenja kako bi ova preduzeća bila u potpunosti u vlasništvu građana Tuzle, a ne privatnih kompanija koje bi vjerovatno da su imale priliku slijedile današnji slučaj D.D GIPS Tuzla.

S tim u vezi predlažemo da Gradsko vijeće već na prvoj narednoj sjednici pokrene pitanje osnivanja Javnog preduzeća za prevoz putnika na području Tuzle, kao jednog od krucijalnih projekata za naredni period, a da se prema D.D. GIPS Tuzla hitno pokrenu sve zakonite radnje na suzbijanju  nehumanog povećanja cijena javnog prevoza.

Predsjednik GO S BiH Tuzla

VIJEĆNIK – Adnan Sijerčić

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara