Transplantirani organi kod pet pacijenata na UKC- u Tuzla

Menprom

Tokom noći sa 25. na 26. februar 2015. godine ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla izvršili su eksplantaciju organa donora iz Tuzle. Implantacija organa je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kliničkom bolničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Multidisciplinarni timovi UKC Tuzla obavili su transplantacije dvije rožnice, jednog bubrega i jetre, dok je drugi bubreg transplantiran pacijentu u Kliničkom bolničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Reha Centar

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pet pacijenata.

Načelnik Klinike za hirurgiju, prof. dr. Zijah Rifatbegović je rekao da je transplantacija jetre protekla uredno, da postoperativni tok protiče bez komplikacija i da je pacijent klinički stabilan.

Na Klinici za očne bolesti urađene su transplantacije dvije rožnice. Prema riječima prof. dr. Vahida Jusufovića, načelnika Klinike, oba pacijenta kojima je urađena transplantacija rožnice su dobro, transplantat je čist i bistar, nema znakova odbacivanja i ukoliko sve bude išlo predviđenim tokom, pacijenti će uskoro biti pušteni na kućno liječenje. Prof. dr. Jusufović je istakao da je na Klinici za očne bolesti do sada urađeno 20 rožnica, od čega je 10 urađeno u posljednjih pet mjeseci. “Zadovoljan sam činjenicom da se broj transplantacija rožnica povećava. Takođe, moram istaći zadovoljstvo i zbog uvođenja sve većeg broja mladih kolega, ljekara, u proces edukacije iz transplantacijske medicine. Naša očekivanja su da ćemo, ako nastavimo ovim tempom, tokom godine uspjeti anulirati listu pacijenata za transplantaciju rožnice na području TK”, kaže prof. dr. Jusufović.

Prema riječima prof. dr. Emira Hodžića, načelnika Klinike za interne bolesti, novina pri ovoj transplantaciji je bila u tome što je odabir kandidata za transplantaciju vršio Zavod za transfuzijsku medicinu FBIH, uz pomoć kliničkih koordinatora, a na osnovu objektivnih medicinskih pokazatelja (tkivna podudarnost, dob i dužina dijaliznog liječenja). Prof. dr. Hodžić ističe da navedeni postupak odabira kandidata za transplantaciju omogućava svim pacijentima na području Federacije BiH istu šansu na listi čekanja za transplantaciju. “Ovim postupkom Federalno ministarstvo zdravlja, uz Centar za transplantaciju, nastoji urediti proces kadaverične transplantacije i ostvariti preduslov za pristup Eurotransplantu”, kaže prof. dr. Hodžić. Prema njegovim riječima pacijenti kojima su transplantirani bubrezi postoperativno su dobro, te da za sada nije zabilježena ni jedna akutna komplikacija. Takođe je istakao da je do sada u UKC Tuzla urađeno 122 transplantacije bubrega sa živog donora i 21 kadeverična.

Stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku i Bolničku apoteku također su dali veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara