Testiranje morfoloških karakteristika i motoričkih sposobnosti učenika osnovnih škola grada Tuzle

Spread the love
Menprom

Sportski savez grada Tuzle, u saradnji sa Fakultetom za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli i odjelom Sportske medicine pri Domu zdravlja dr. Mustafa Šehović realizuje projekat „Testiranje morfoloških karakteristika i motoričkih sposobnosti učenika osnovnih škola grada Tuzle“. Ovaj projekat sprovodi se kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu–ReLOaD, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija-UNDP, uz sufinansiranje Grada Tuzle. Tim povodom danas je, u sali za sjednice Gradskoj vijeća, upriličena konferencija za medije.

Reha Centar

“Grad Tuzla je jedna od 21 jedinice lokalne samouprave, na području BiH, koja je uključena u ReLOaD projekat, koji finansira EU a implementira UNDP u BiH. Mnogo smo zahvalni EU-u UNDP-u na podršci za šest projekata koji su odabrani na području grada Tuzla. Ukupni iznos finansiranja od strane UNDP bio je oko 190.000,00 KM, uz sufinansiranje Grada Tuzla iznosom od oko 55.000,00 KM. Nastojali smo da kroz šest projekata, u svim sferama života, kada je u pitanju nevladin sektor i pomoć našim sugrađanima, unaprijedimo i vještine i znanja. Projekat koji danas prezentiramo, vezan je za sport i izuzetno nam je bitan jer želimo utvrditi kakvo je stanje kod djece u osnovnim školama. Šta je to što imaju od svojih morfoloških i motoričkih karakteristika i sposobnosti i na osnovu toga da pravimo svoje politike za budućnost, kako bi iskorigovali određene nedostatke, odnosno unaprijedili vještine kod naše djece”, izjavio je Vedran Lakić, savjetnik gradonačelnika i koordinator ReLOaD projekta za Tuzlu.

 

Kroz ovaj projekat identifikuju se tjelesni poremećaji kod ciljne grupe, vrši usmjeravanje o izboru sporta i stvaraju stabilne i relevantne baze podataka, prijeko potrebne za širu društveno-ekonomsku zajednicu. Ciljna grupa su učenice i učenici od prvog do četvrtog razreda 27 osnovnih škola grada Tuzla. Projekat će trajati devet mjeseci, od marta do kraja novembra 2018. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara