Takmičenje u naučno-tehničkom stvaralaštvu mladih održano u Banovićima

Spread the love
Menprom

Međunarodna smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih čiji je pokrovitelj Vlada Tuzlanskog kantona održana je proteklog vikenda u Banovićima. Smotra je okupila 450 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Organizatori Smotre su Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Tuzlanskom kantonu i Javna ustanova Osnovna škola “Banovići” Banovići, a pokrovitelji manifestacije Općina Banovići i Vlada Tuzlanskog kantona. Smotru je otvorio predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, a prisutnima su se na ceremoniji otvaranja obratili direktor škole Admir Modrić, općinski načelnik Bego Gutić i ministrica u Vladi Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević.

Reha Centar

Ministrica Dizdarević je u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvalila mladima koji su se okupili u Banovićima te im poželjela mnogo uspjeha u takmičarskom dijelu. Navela je da je njihov dolazak na smotru najveći uspjeh i da zbog toga trebaju prije svega da se druže, zabave i ponesu lijepe uspomene.

U svom obraćanju načelnik Gutić kazao je da su Banovići postali centar zabave, druženja, solidarnosti i svih lijepih stvari koje ova manifestacija sa sobom nosi, ali i centar novih ideja i naučno-tehničkih dostignuća koje će učenici prezentirati. „Danas ponovo spajamo naše prijateljske zemlje i svi zajedno šaljemo poruku mira, prijateljstva, tolerancije i zajedništva“, istakao je načelnik Gutić.

U organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona održan je okrugli sto na temu „Perspektive i izazovi tehničke kulture“ na kome se sa prijateljima iz regiona razgovaralo o funkcionisanju nastave tehničke kulture, dostignućima u ovoj oblasti i poticanju mladih da se bave istom, ali i organizaciji takmičenja.

U okviru Međunarodne smotre naučno tehničkog stvaralaštva mladih Banovići 2023, u popodnevnim satima upriličen je defile takmičara i mentora od Radničkog doma prema Gradskom stadionu, na kom su se održala takmičenja u sportskim disciplinama. Na kraju dana organizirano je proglašenje najboljih učenika i svečano uručenje medalja i diploma. Uručene su diplome školama učesnicama, ali i zahvalnice sponzorima i prijateljima smotre.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara