Svečani prijem u zgradi Predsjedništva BiH

Menprom

U zgradi Predsjedništva BiH oko 18 sati počeo je svečani prijem povodom 25. novembra Dana državnosti BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Reha Centar

Brojne zvanice čestitale su Dan državnosti domaćinima bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću čiji je ovo prvi zvanični prijem nakon konstituirajuće sjednice 17. novembra.

Prijemu ne prisustvuje srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je to pojasnio riječima da ne postoji zakon o državnim praznicama. On danas prisustvuje konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine RS.

Prijemu prisustvuju zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života BiH, kao i zvaničnici međunarodne zajednice.

Izetbegović i Čović u svom govoru kazali su da treba graditi politički stabilnu i ekonomski jaku BiH. Neće biti lako, ali treba slijediti principe ZAVNOBiH-a.

“Ne smijemo dopustiti da se izgubi smisao ovih velikih historijskih dostignuća iza kojih već generacijama stoje svi antifašisti i progresivni ljudi” kazao je Izetbegović.

Čović vjeruje da trebamo biti predani pitanju kako ustavno i institucionalno, tako i na svaki drugi način osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda kao konstitutivnih te svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda.

“Ako budemo brzo uspostavili upravnu vlast, nemamo razloga da od ove lijepe zemlje ne napravimo naprednu zemlju” dodao je Čović.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: