Superbakterija prijeti i Bosni i Hercegovini!

Rental Travel

Postoji potencijalna opasnost da se i kod pacijenata u BiH pojavi genetski modifikovana bakterija NDM-1, poznatija kao superbakterija, koja je otporna na brojne antibiotike, te može da dovede i do smrti.

Reha Centar

To  je  Mirjana Kuzmanović, epidemiolog u Domu zdravlja Brčko, koja kaže da opasnost leži u migraciji stanovništva i liječenju naših pacijenata u Kliničkom centru Srbije i VMA u Beogradu. Prethodno su srbijanski mediji objavili da je susjedna država rasadnik ove izuzetno opasne bakterije.

Štaviše, i iz Ministarstva zdravlja Srbije potvrdili su da u tamošnjim bolnicama ima superbakterija otpornih čak i na najjače antibiotike, a mediji su sa spomenutim bakterijama povezali pojedine smrtne slučajevi u Srbiji, što su ljekari okarakterisali kao dezinformaciju.

“Radi se o genu nazvanom NDM-1 (New Delhi metal-beta-laktamaza), koji se nalazi u bakterijama otpornim na mnoge antibiotike, pa je liječenje takvih pacijenata veoma teško, zbog rezistencije na antibiotike”, pojašnjava Kuzmanovićeva.

Prema njenim riječima, zdravstvene tegobe koje ova bakterija izaziva kod stanovništva prvenstveno zavise od otpornosti samog organizma, odnosno od imuniteta.

“Kod pada imuniteta mogu da se jave zdravstvene tegobe, koje počinju prvo opštim simptomima, a to su temperatura, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, proliv, povraćanje i pojava oboljenja, zavisno od toga koja je bakterija sistem zahvatila. Svakako je najteže kada je zahvaćen centralni nervni sistem, koji dovodi do sepse i smrti u vrlo kratkom roku”, upozorava Kuzmanovićeva.

Na području Brčko distrikta, kako ona ističe, nema zaraženih ovom bakterijom.

“Ali, to ne znači da se smijemo opustiti, jer uvijek postoji mogućnost da se pacijenti zaraze ovom bakterijom”, jasna je Kuzmanovićeva.

Jelena Ravlija, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, takođe je potvrdila da im slučajevi oboljenja od ove bakterije nisu prijavljeni.

“U svakom slučaju, da ima zaraženih, mi bismo o tome bili upoznati. Zasad nemamo prijavljenih pacijenata”, ispričala je Ravlija.

U Institutu za javno zdravstvo RS kazali su da ozbiljinije opasnosti po pacijente iz RS nema, te da slučajeve oboljelih od spomenute bakterije nisu imali.

Kako tvrde svjetski stručnjaci, a prenose agencije, nama susjedna Srbija je označena kao rasadnik ove izuzetno opasne bakterije, koja je u nekim slučajevima otporna na antibiotike i do 50 odsto, čak i kad je riječ o najjačim antibioticima.

Kao grom iz vedra neba regionom je ovih dana odjeknula vijest, prema kojoj naučnici upozoravaju da je superbakterija već ustanovljena kod pacijenata iz Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Holandije, pri čemu su svi ti pacijenti putovali u Srbiju ili Indiju zbog neke hirurške intervencije.

Ipak, Marjan Novaković, načelnik beogradske Vojnomedicinske akademije (VMA), izjavio je da građani nemaju razloga za brigu zbog superbakterije.

“Nema mesta krizi šire populacije, samo moramo da vodimo računa”, kazao je Novaković.

(Nezavisne/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)

Komentari

Komentara