Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli osvojili drugo mjesto na regionalnom takmičenju u simuliranom suđenju

Spread the love
Rental Travel

U periodu od 12.-15.10.2018. godine, u Bitoli (Makedonija), održano je sedmo po redu regionalno Futura Moot Court takmičenje u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava, u organizaciji Civil Rights Defendersa.  Učešće na istom uzelo je osam fakulteta iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine i preko 60 studenata i članova akademskog osoblja.

Reha Centar

Članovi Moot Court kluba „Universitas“ Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli na ovom prestižnom takmičenju osvojili su drugo mjesto, a što ih ujedno čini i najbolje kotiranim pravnim fakultetom sa područja Bosne i Hercegovine. Učešću na ovom takmičenju prethodile su intenzivne višemjesečne pripreme na rješavanju kompleksnog hipotetičkog slučaja baziranog pretežno na zaštiti prava garantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sučeljavanje argumentacije i kontraargumentacije članova ‘klubova advokata’ svih pravnih fakulteta iz zemalja regiona odvijalo se pred sudijskim vijećima, koje su sačinjavale sudije najviših sudskih instanci iz zemalja regiona i svijeta, kao što su: Boštajn M. Zupančić, bivši sudija ESLJP u Strazburu, Margarita Caca Nikolovska, potpredsjednica Ustavnog suda BiH, Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH, Bosa Nenadić, bivša predsjednica i aktuelni sudija Ustavnog suda Republike Srbije, Nataša Gaber Damjanovska, sudija Ustavnog suda Republike Makedonije i mnogi drugi.

Studenti koji su predstavljali Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i Moot Court klub „Universitas“ na pomenutom takmičenju su:  Andrić Paloma, Kunić Selma, Kavgić Amar, Husić Amila, Hasanović Azra, Mešić Faruk i Sarić Samra. Ekipu je predvodio prof. dr. Mahmutović Dževad te asistentice Iveljić Maja i Smajić Almira.

Podršku u pripremama za učešće ekipe na takmičenju, kao i odlasku na isto, pored akademskog osoblja Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pružile su i društveno odgovorne kompanije Red Bull i Džena d.o.o. Gradačac.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara