Stranka za BiH upozorava: Ide li naše društvo u krivom smijeru

Menprom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić reagovao je na analizu stanja na Balkanu koju je napisao Edward P. Joseph, a koja je objavljena u američkom Foreign Affairsu. U analizi se navodi da “se BiH raspada” te kako u junu prilikom objave rezultata popisa može doći do narušavanja kohezije u BiH jer će svaka nacionalnost tvrditi da je oštećena zbog sistemskih propusta.

Reha Centar

Ovdje je interesantno nekoliko stvari. Jedna je da s pažnjom treba tumačiti sve sto piše u Foreign Affairsu, pa tako i ovu analizu stanja u BiH. Druga je da je čudno da nema nikakve reakcije od strane DF-a i SDA, kao u ostalom što se ne reaguje ni na druge prijetnje ili nagovještaje rasturanja suvereniteta i integriteta zemlje. I na kraju reagovao je predsjedavajući Predsjedništva Ivanić koji kaže “da misli da to nema veze sa istinom”.

Za one koji znaju čitati izmedju redova iz gore navedenog sasvim je jasno da se stanovništvo Bosne i Hercegovine medijski priprema na rezultate popisa. Kao što smo ukazivali bezbroj puta do sada, napravljeno je nekoliko nepravilnosti od samog početka. Prije svega Stranka za Bosnu i Hercegovinu do 2010. godine se energično suprostavljala da se stanovništvo uopšte izjašnjava etnički. Nakon  toga su koalicioni partneri SDA i SDP prihvatili ovakav popis gdje najbrojniji narod u BiH nije imao svog predstavnika, nego ga je zastupao Damir Hadžić, ministar SDP-a koji se nikad nije izjašnjavao kao Bošnjak. Već od donošenja Zakona, kao i uspostavljanja sistema popisivanja stvari su krenule naopako.

Nakon popisa, kad se vidjelo da će broj Bošnjaka preći procenat koji smeta mnogima, onda se počela mijenjati metodologija kako bi se povratnici razdvajali na rezidentne i nerezidentne kao i niz drugih nepravilnosti. Ivanić sada kaže kako ne vjeruje da saopštavanje rezultata može “izazvati neke nerede ili terorizam” dok njegovi partneri na državnom nivou šute. Možda oni vjeruju?

Jasno se mora reći javnosti da patriote Bosne i Hercegovine, Bošnjaci, bosanski Srbi, bosanski Hrvati, Jevreji i ostali gradjani, koji su odbranili zemlju od najvećeg terorizma i genocida nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, nisu bili teroristi ni za vrijeme agresije kad su ubijane stotine hiljada civila. Časno su branili zemlju, dostojanstvo i civilizirane vrijednosti. Danas se terorizam želi povezati samo sa jednim narodom, i dovesti ga pred zid da se i izražavanje gradjanskog nezadovoljstva, gradjanska hrabrost i aktivizam bilo koje vrste prikaže kao terorizam. To je apsolutno neprihvatljivo od strane slobodnog gradjanina koji je temelj državnost i nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Stranka za Bosnu i Hercegovinu oštro osudjuje svaki terorizam koji dolazi od bilo koga i čini se bilo kome. Medjutim ne smijemo zaboraviti da je terorizam i terorisanje povratnika po manjem i siromašnijem bh. entitetu od strane policijskih struktura tog dijela BiH koje su u Presudi o genocidu označene kao saučesnici. Terorizam je i ubijanja civila na pijaci Markale u ratu kao i na mnogim drugim mjestima, ubijanje nevinih mladih ljudi u Tuzli 25. maja, ubijanje nevine djece, žena i staraca. Terorizam su i sistematska silovanja. Terorizam nad slobodoumnom javnosti na prostoru svih zemalja bivše Jugosavije je i rehabilitacija dokazanog fašiste Draže Mihajlovića.

Terorizam se ne može pripisati jednom narodu, nego teroristima koji ga planiraju, pripremaju i izvode. Na kraju pozivamo državne institucije da tačno definišu šta je terorizam i šta je ugrožavanje sigurnosti i izazivanje mržnje. Da li su na istom nivou svatovi sa zastavom Bosne i Hercegovine pod kojom je primljena u Ujedinjene nacije, i četnici koji redovno paradiraju Srebrenicom, Višegradom i Banja Lukom i smatraju se Udruženjem gradjana?  Je li terorizam ubistvo povratnika u Prijedoru, isto kao i policajca u Zvorniku, ili možda nisu? Pozivamo slobodnu javnost Bosne i Hercegovine da se otvore ozbiljne rasprave na ove teme, jer u protivnom naše društvo ide u krivom smjeru.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: