Stranka za BiH najoštrije osuđuje hapšenje Sejfudina Tokića

Rental Travel

Stranka za Bosnu i Hercegovinu najoštrije osuđuje hapšenje predsjednika Pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića danas u Banja Luci zbog nošenja zastave pod kojom je Bosna i Hercegovina primljena u Ujedinjene nacije tačno prije 23 godine.

Reha Centar

U Ustavu Bosne i Hercegovine jasno stoji kako su Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni i ravnopravni narodi zajedno sa ostalim građanima naše zemlje na cijeloj njenoj teritoriji. Apsolutno je neprihvatljivo da se Tokić hapsi zbog nošenja zastave koja u ovom momentu stoji, i uvijek je stajala, u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zastava sa ljiljanima, koja označava hiljadugodišnju tradiciju autohtonih stanovnika Bosne i Hercegovine, ne smije biti niti je provokacija bilo kome. Važno je naglasiti da je zastava sa ljiljanima nastavila biti nacionalna zastava Bošnjaka nakon što su u upotrebu uvedeni današnja zastava i grb države Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje kako ista zastava ne smeta brojnim delegacijama koje posjećuju Predsjedništvo BiH, uključujući i mnoge sastanke srpskih zvaničnika kod svih dosadašnjih bošnjačkih članova Predsjedništva BiH?

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je upozorila u nekoliko navrata, a upozoravamo i danas, da će se represija nad Bošnjacima koju vrši režim iz Banja Luke nastavjti i dalje, što može eskalirati u ozbiljne probleme. Pozivamo sve relevantne institucije BiH i međunarodnu zajednicu da ne dozvole širenje rasizma na granicama Evropske unije, a pod diktaturom čelnika manjeg i siromašnijeg bh.entiteta.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: