Stranka za BiH: Miroljubiva retorika Aleksandra Vučića je samo bacanje prašine u oči

Stranka za Bosnu i Hercegovinu izražava zabrinutost zbog hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj kao rezultat nastavka pritiska iz Srbije i pokušaja da Srbija bude viša pravna istanca od Haškog suda koji je uspostavljen od strane Ujedinjenih nacija.

Ovakvi potezi Srbije pokazuju da je miroljubiva retorika Aleksandra Vučića samo bacanje prašine u oči naivnima, dok Srbija nastavlja sa starom politikom hapšenja i ponižavanja građana Bosne i Hercegovine. Poznato je da je Naser Orić oslobođen od suda u Hagu i ne vidimo osnove da neko drugi tu odluku preispituje.

Nadamo se da će, ako niko drugi, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović vući poteze kao dr. Haris Silajžić koji je učinio sve da Ejup Ganić bude oslobođen iz Londona, kao i kasnije Jovan Divjak iz Beča. Nakon bezrezervne borbe za slučajeve Ganić i Divjak i sam slučaj Dobrovoljačka protiv 19 državljana Bosne i Hercegovine je pao, a država dostojanstveno odbranjena.

U narednim danima ćemo svjedočiti koje aktivnosti će poduzeti trenutni državni vrh kako bi Orić došao kući. Jasno je da se na ovakvim slučajevima pokušava izmijeniti karakter rata u Bosni I Hercegovini, što do sada Srbiji nije polazilo za rukom.

Press služba SBiH

Komentari

Komentara

Posted In: