Stari most jedno od sedam malo poznatih čuda u svijetu

Menprom

Na stranici poznate britanske medijske kuće BBC Stari most u Mostaru je svrstan među 7 veoma malo poznatih čuda ovo Svi smo čuli sve o rimskom Koloseumu, fantastični Kineski zid ili Tadž Mahal. Međutim, šta je sa svjetskim neotkrivenim arhitektonskim čudima, nevjerovatnom strukturama koje je napravio čovjek vlastitim rukama, piše BBC.

Reha Centar

Tako, među svjetskim čudima u koja se ubrajaju zgrada parlamenta u Bukureštu, veliki Indijski zid, džamija Šaha Lotfolaha u Iranu, simetrične stepenice u Indiji, džamije Đene na Maliju, nalazi se i Stari most u Mostaru. Ako u svakoj zemlji neka akrhitektonska građevina ima svoju priču, bh. Stari most ima svoju povratničku slavu.

Naime Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena čak 1566. godine, a izgradio ga je turski arhitekta Mimar Hajrudin, piše BBC.

“Bio je srce ovoga grada 427 godina. Devedesetih godina je porušen u bombardovanju tokom rata u BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno 10 godina. Tako je on konačno obnovljen i ponovo otvoren 2004. Iako se most promijenio, tradicija je ostala ista. Svake godine se na njemu održava takmičenje u skokovima u hladnu Neretvu u kojima mještani pokazuju svoje umijeće, ali i hrabrost”, piše “BBC”

aktuelno.ba

Komentari

Komentara