Šta čitamo ove sedmice?

Menprom

Zašto ne biste vrijeme prije spavanja, ili dok ispijate popodnevnu kafu, proveli čitajući neke od najnovijih naslova koje vam donosi Knjiga.ba. Zavalite se u udobnu stolicu, i listanjem stranica romana uplovite u potpuno novi svijet. Donosimo vam pet fantastičnih, intrigantnih priča koje zaista zaslužuju vašu pažnju.

Reha Centar

„Marsovac“ – Andy Weir

Debitantski roman Andy Weira izabran je za najbolji naučnofantastični roman u 2014. godini. Nevjerovatno duhovita i fantastična priča, autora koji je IT stručnjak i zaljubljenik u astronomiju. Kada je Andy poslao svoj rukopis urednicima američkih izdavačkih kuća vjerovatno nije mogao ni zamisliti kakvu će popularnost ova knjiga steći. Knjiga je postala najprodavanija na Amazonu samo mjesec nakon što je autor objavio u elektronskoj formi, i to po cijeni od 0,99 dolara. Za novembar ove godine, zakazana je premijera ekranizacije Marsovca u režiji Ridlija Skota, sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi, što dodatno potvrđuje da se radi o sjajnom djelu koje je zasluženo privuklo pažnju čitalaca širom svijeta.

marsovac

„Vitez sedam kraljevina – Pustolovine Ser Duncana Visokog i njegova štitonoše Egga“ –  George R.R. Martin

George R. R. Martin je u pripovijetkama o Dunku i Eggu ispisao neke od najboljih stranica svoje proze, dobro poznate njegovim čitateljima još davno prije nego što je serijalom „Pjesma Leda i Vatre“ stekao svjetsku slavu. Smještene stotinjak godina prije početka ondje opisanih burnih zbivanja, pustolovine Dunka i Egga koje donosi knjiga Vitez Sedam Kraljevina dirljive su i uzbudljive pripovijesti, suptilne i intrigantne, istodobno intimne i epske. One pružaju sjajan uvod u Martinovo ostvarenje onima koji ga tek trebaju upoznati, kao i obilje novih uvida u svijet Leda i Vatre onima koji u njemu već uživaju.

vitez_sedam_kraljevstava

 „Labirint – Nemogući bijeg“ James Dashner

Uzbudljiva priča o tinejdžerima u zastrašujućem svijetu budućnosti. Roman je brzo osvojio liste najprodavanijih knjiga i postao izdavačka senzacija. U Kirkus Reviewsu napisali su: „Roman koji se teško pušta iz ruke… Ovo je očito samo prvi dio, a čitatelji će umirati od želje da saznaju što će se dogoditi.“ Govoreći o romanu, James Dashner opisuje ga kao kombinaciju serije Lost, romana Gospodar muha i kod nas neprevedena romana Enders Game. Ova nevjerovatna, napeta priča govori o savladavanju prepreka, o upornosti, neodustajanju, prijateljstvu, solidarnosti i vjeri u sebe. Likovi se moraju nositi s novim izazovima, stresnim problemima, bezizglednim situacijama, smrtonosnim opasnostima u labirintu, međusobnim kompliciranim odnosima i nenadanim sukobima, a autor vješto razvija radnju u neočekivanom smjeru.

labirint_sahinpsic

„Zadnja riječ“ Hanif Kureishi

Nevjerovatno produhovljena i veoma smiješna priča o seksu, lažima, umjetnosti i poimanju života. Mamoon, eminentni indijski pisac, koji je slavu stekao u Engleskoj, sada u svojim sedamdesetim, suočava se sa gubitkom reputacije, novca i publike. Njegova nova supruga, pak, ima veoma visoke prohtjeve. Ugledni izdavač ponudi Mamoonu da objavi njegovu biografiju, uz značajnu finansijsku naknadu. Dodjeljuju mu Harryja, mladog pisca i Mamoonovog obožavetelja. Njihovi stavovi su različiti, ali samo jedan će imati zadnju riječ.

zadnja_rijec

„Deblokada“ – Dennis Gratz

Dok na ljubavnoj berzi pada vrijednost dionica Harrisa Gallaghera, njujorškog bankara sa kombinovanim saldom od 16,2 miliona dolara i ejakulirajućeg ljubitelja magazina Vanity Fair i cipela Tods, njegova žena Nina Razman osamnaest godina ranije živi u ljubavnom trokutu sa braćom Sanjinom i Skenderom Taljević, u opkoljenom Sarajevu. Naizgled čvrsti zid njenog spokoja za tren se ruši, nakon samo jednog telefonskog razgovora. Kada Sanjin dođe u New York i javi joj da su pronašli Skenderove kosti, duhovi prošlosti se bude i prijete da unište njen život. Gratz balansira između epski mirne saosjećajnosti i lirski bijesne satire.

deblokada

aktuelno.ba

Komentari

Komentara