Spašavanje Lagumdžije od izbornog kraha

Rental Travel

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, kandidaturom Hadžiomerovića prevashodno pokušava spasiti sebe i SDP. Uzdajući se u imidž Hadžiomerovića, Lagumdžija računa da bi sa Hadžiomerovićem i SDP mogao ponoviti rezultat sa prošlih općih izbora i tako bi sve svoje pogreške i  katastrofalnu politiku pokušao amnestirati, a posebno bijeg i odlazak najomiljenijeg SDP-ovca Željka Komšića.

Reha Centar

Analitičari procjenjuju, da bi poslije izbora Lagumdžija na kongresu SDP-a instalirao svog čovjeka (a ne Hadžiomerovića) za predsjednika SDP, a Hadžiomerović bi ukoliko ne bude servilan doživio raniju sudbinu Komšića. Cijeneći dosadašnje ankete i analize, po svemu sudeći, članstvo SDP-a će plebiscitarno glasati za Hadžiomerovića, za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali glasajući za njega glasat će i za  novog predsjednika i vođu SDP-a. Procjenjuje se, da će članstvo SDP-a u velikoj mjeri uskratiti podršku Lagumdžiji kako bi ga definitivno otjeralo iz SDP-a. Već su mu pojedinci iz Predsjedništva SDP-a ponudili da se časno povuče sa čela partije. Glasači SDP će ili glasati većim dijelom za DF Željka Komšića ili će se opredjeljivati personalno za osobe na listama. Protivnici Lagumdžije unutar SDP-a usmjerit će svoje glasove za Hadžiomerovića,  jer ga vide kao mogućeg budućeg predsjednika i vođu  SDP-a. U SDP-u postoji jaka frakcija koja se želi politički otarasiti Lagumdžije, jer su svjesni da bi njegov dalji ostanak na čelu potpuno uništio SDP.

Glas za SDP na budućim izborima će biti glas za Zlatka Lagumdžiju, a glas za Hadžiomerovića je glas za novog predsjednika SDP. Dolaskom Hadžiomerovića za predsjednika SDP-a otvorila bi se mogućnost saradnje sa DF-Željko Komšić, jer između Komšića i Hadžiomerovića, postoje jaki personalni odnosi. Međutim, takvom raspletu događaja prepreka je  Zlatko Lagumdžija, osoba koja se politički obračunala sa plejadom političkih gromada od Nijaza Durakovića, zaključno sa Željkom Komšićem. Nije isključeno da upravo Lagumdžija započne pregovore sa DF u cilju postizbornog koaliranja i da se na taj način pokuša osigurati od neizbježnog unutarstranačkog puča.

Postoje naznake da bi se drugi hrvatski kandidati na čelu sa Živkom Budimirom, aktualnim predsjednikom Federacije BiH, uz podršku Lijanovića (stranka „Radom za boljitak“), mogli dogovoriti da između njih pronađu jednog kandidata u cilju razbijanja dogovora Dragana Čovića sa bošnjačkim strankama i Željkom Komšićem. Ključnu ulogu bi mogao odigrati Budimir koji je tijekom svog mandata uradio veoma korisne stvari za braniteljsku populaciju iz Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali koji također računa na dio bošnjačkih glasova.

ANALIZA IFIMES LJUBLJANA

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: