Skupštinu Tuzlanskog kantona posjetila visoka delegacija Balkanske unije Roma (BAROM).

Rental Travel

BAROM je nastao u maju 2013. godine u Istanbulu na inicijativu organizacije E-DROM, a finansijski je podržan od strane turske Vlade. Uniju čine predstavnici Roma iz Turske, Rumunije, Grčke, Bugarske, Srbije (Kosova), Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije. Cilj ove regionalne unije jeste da inletektualni kor romske populacije koja broji 15 miliona pripadnika na Balkanu, ujedinjenim snagama artikulišu sve potrebe i daju svoje prijedloge za kvalitetna i istovjetna rješenja za krucijalne probleme Roma i njihovu inkluziju u sve društvene tokove.

Reha Centar

Jedan od predstavnika delegacije bio je Nedžet Mustafi, aktuelni ministar u Vladi R Makedonije i prvi načelnik jedne opštine iz romske populacije u Evropi.

Gospodin Nedžet Mustafi je primjerima iz svog rada pokazao koliko institucionalna inkluzija Roma može pomoći u realizaciji dobrih projekata u obrazovanju romske populacije.

ROMI U BIH

Delegaciju Balkanske unije Roma, pored gospodina Nedžeta Mustafija,  činili su i Mehmed Mujić i Mehmed Suljić aktivisti za prava Roma i predstavnici romske populacije u institucijama Bosne i Hercegovine, koji su takođe aktivno uključeni u rad BAROM-a.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Senad Alić i zamjenik premijera Vlade, gosp. Jakub Suljkanović, izrazili su veliko zadovoljstvo postojanjem i pokazanom energijom Balkanske unije Roma, jer jedinstvenim stavom i ujedinjenim snagama Roma intelektualaca Balkana se može potići mnogo, a rješavanje velikih problema u kojoj se nalazi ova populacija i otklanjanje stereotipa i predrasuda je zajednički cilj.

Predsjednik Skupštine TK, Senad Alić je istakao da će Tuzlanski kanton uložiti sve napore i mogućnosti da i ubuduće zadrži lidersku poziciju koju trenutno ima po pitanju integracije Roma u sve društvene tokove i da će vlast Tuzlanskog kantona uložiti dodatne napore da se, osim projekta stambenog zbrinjavanja Roma koji se pokazao kao jako efikasan, implementiraju i drugi projekti za dobrobit romske populacije.

Služba Skupštine Tuzlanskog knatona

Tuzla, 9.11.2015.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara