Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu samo na papiru, slijede li turbulentni preokreti

Spread the love
Menprom

Stranke okupljene oko tzv. Građanskog bloka, a koje su nedavno formirale parlamentarnu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona, trebale bi ovih dana, kako je i najavljeno na press konferenciji za medije Press konferencija, ponuditi građanima mandatara za sastav nove vlade kao i čelne pozicije Skupštine ovog kantona.

Reha Centar

Devetnaest skupštinskih poslanika koji čine po mnogima klimavu većinu, moglo bi se kako saznaje naš izvor vrlo brzo razići jer slijedi ono zbog čega su i daleko stabilnije vlade padale-podjela ministarskih, direktorskih mjesta i sl.

Ako se uzme u obzir i lobiranje nekih potpisnika za prelazak u neku od stranaka opozicije SDA i PDA, onda je naša pretpostavka još više opravdana. Konkretnije…..

Tzv male stranke, ili preciznije stranke sa manjim brojem mandata, imaju velike cijene pa će tako poslanici S BiH, zašto ne i SBB-a, recimo vrlo lako preći na drugu stranu ako ne budu zadovoljni svojim statusom u postojećoj većini. Po toj matematici SDA, PDA i S BiH bez SBB-a bi također imale 19 poslanika, što opet čini većinu.

Ove mogućnosti nam je potvrdio na dan održavanja Skupštine  jedan visoko pozicionirani dužnosnik nove većine koji nam je rekao, “Sve je lako dok se potpisuju sporazumi i deklaracije, problemi će početi onda kada krenu podjele pozicija”.

Koliko koja ruka skupštinskog poslanika košta pokazat će vrijeme u kojem bi svi potpisnici nove skupštinske većine trebali biti zadovoljni podjelom osvojenog, u protivnom sve je moguće, pa čak i mogućnost da recimo SDP i SDA sve dogovore u Sarajevu a onda cijeli mehanizam vrlo jednostavno spuste i na niže nivoe, a i o tome se u posljednje vrijeme puno i priča i piše.

Foto: arhiv

R.T.

 

Komentari

Komentara