Sindikati i premijer Novalić na sastanku bez rezultata

Menprom

Sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH, predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi s Prijedlogom zakona o radu, koji je počeo večeras nešto iza 21 sat u Domu sindikata završen je, i to neuspješno.

Reha Centar

Nije bilo dogovora između predstavnika Sindikata i premijera Novalića, a čelnik SSS BiH Ismet Bahjramović poručio je da će se sutra definitivno održati najavljeni masovni protesti radnika.

Kako je kazao Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, “i pored više nego korektne i ekskluzivne ponude Vladi – da povuče zakon iz parlamentarne procedure u zamjenu potpisivanje aneksa na postojeće granske kolektivne ugovore, izostavljanje tužbenih zahtjeva – premijerovo stajalište je da se to ne treba prihvatiti”, prenosi FTV.

“Poučeni iskustvima kako se te stvari odvijaju u parlamentima i ne želeći sa ispadnemo naivni, to ne možemo prihvatiti. Nemamo garanciju da bi ovo večeras dogovoreno bilo usvojeno na Parlamentu”, kazao je on, istakavši kako je jedan dio delegacije sindikalista ove razgovore ocijenio kupovinom vremena.

Prethodno je Novalić u kratkoj izjavi za medije rekao kako je Vlada FBIH ponudila niz ustupaka sindikatima, između ostalog i da se odgodi sutrašnja sjednica Parlamenta FBiH za sedam dana, javljaAvaz.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: