Serge Brammertz razgovarao sa predstavnicima udruženja “Medice” Zenica i “Vive Žene” Tuzla

Menprom

U utorak, 17. marta 2015. godine u posjeti Udruženju “Medica” Zenica boravio je gospodin Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić i direktorica “Vive Žene” Tuzla, Jasna Žečević.
Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, te se razgovaralo o nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i “Medice” i “Vive Žene”.
Pored sveobuhvatnog rada i pomoći koje “Medica” i “Vive Žene” pružaju preživjelima ratne traume i seksualnog nasilja skoro 22 godine, direktorica “Medice”, mr.sci. Sabiha Husić je predstavila primjere dobre prakse “Medice” po pitanju uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelima i preživjelima/svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela na području Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te institucionalne mreže na području grada Banja Luka koja je uspostavljenja u partnerstvu sa Udruženim ženama Banja Luka. Također, mreža za podršku preživjelima i preživjelima/svjedocima uspostavljena je i na području Tuzlanskog kantona.
Jasna Zečević je predstavila i projekat koji „Vive Žene” provode u partnerstvu sa: „Medica“ Zenica, Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Riječ je o trogodišnjem projektu pod nazivom “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Projekat se realizuje u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.
Projekat ima za cilj da primjere dobrih praksi uspostavljenih institucionalnih mreža prenese u sve dijelove Bosne i Hercegovine i da se na taj način obezbijedi jednak pristup i adekvatna podrška i pomoć za sve preživjele i preživjele svjedoke ma gdje oni živjeli.

Reha Centar

Komentari

Komentara

Posted In: