Savjeti / Kako pružiti prvu pomoć kod sunčanice i toplotnog udara

Spread the love
Rental Travel

Sunčanica, iscrpljenost i toplotni udar mogu biti ozbiljna prijetnja našem zdravlju u ovim vrućim danima.

Reha Centar

Donosimo nekoliko savjete kako možete pružiti prvu pomoć u ovim opasnim situacijama.

Ravnoteža između stvaranja i gubitka topline može biti poremećena zbog utjecaja visoke temperature okoline i povećane količine vlage u zraku. Poremećaju zdravstvenog stanja uslijed visokih temperatura okoline podložnija su djeca, starije osobe, oboljele osobe, kao i osobe koje su zbog prirode posla kojeg obavljaju izložene toplini i suncu.

Kako pružiti prvu pomoć zbog sunčanice?

Sunčanica nastaje uslijed dugotrajnog izlaganja glave, a posebno potiljka, utjecaju sunčeve topline.

Znakovi su suha koža, izrazito crvenilo lica, povišena tjelesna temperatura, smetenost, glavobolja, vrtoglavica, osjetljivost na svjetlo i mučnina.

Postupak prve pomoći:

Smjestite osobu u hlad ili u hladniju prostoriju, rashlađujte osobu, stavite joj hladni oblog na glavu, dajte oboljeloj osobi vode ili prirodnog voćnog soka uz savjet da tećnost uzima u manjim gutljajima.

Pratite znakove životnih funkcija (svijest i disanje), a u slučaju pogoršanja stanja pozovite hitnu medicinsku službu i primijenite potrebne postupke prve pomoći.

Kako pružiti prvu pomoć kod iscrpljenosti?

Iscrpljenost je poremećaj zdravstvenog stanja uzrokovan obilnim znojenjem i neodgovarajućom nadoknadom izgubljene vode i soli iz tijelu.

Znakovi su jaka oznojenost (blijeda, vlažna i ljepljiva koža), glavobolja, malaksalost, vrtoglavica i smetenost, gubitak apetita, mučnina i povraćanje, jaka žeđ, grčevi u rukama, nogama ili trbuhu, ubrzano disanje i rad srca, a moguć je i gubitak svijesti.

Postupak prve pomoći:

Smjestite osobu u hlad ili u hladniju prostoriju, rashlađujte osobu, stavite joj hladni oblog na glavu, postavite osobu u ležeći položaj s podignutim nogama, savjetujte joj da miruje, nadoknadite izgubljenu tečnost i sol (elektrolite) davanjem na usta:

gotovih izotoničnih napitaka koji su dostupni u trgovini, otopine prašaka koji sadrže potrebne soli i šećer, a mogu se kupiti u apoteci, otopine koju možete i sami pripremiti tako da u litru vode stavite pola čajne kašike soli i šest čajnih kašika šećera.

Pratite znakove životnih funkcija (svijest i disanje), a u slučaju pogoršanja stanja pozovite hitnu medicinsku službu i primijenite potrebne postupke prve pomoći.

Kako pružiti prvu pomoć zbog toplotnog udara?

Toplotni udar nastaje u uvjetima izuzetno visoke temperature i vlage zraka, što onemogućuje hlađenje tijela znojenjem pa se gubi kontrola nad regulacijom temperature tijela. Uslijed toga dolazi do pregrijavanja tijela. To je po život opasan poremećaj zdravstvenog stanja, a bez pružene pomoći je smrtonosan.

Znakovi su: izrazito povišena tjelesna temperatura (iznad 40 stepeni) crvena, topla i suha koža (iznimno kod mladih osoba koža može biti i znojna), jaka glavobolja, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, uznemirenost, smetenost, ubrzani puls i poremećaj razine svijesti.

Postupak prve pomoći: Smjestite osobu u hlad ili u hladniju prostoriju, postavite osobu u udoban sjedeći položaj, čim prije započnite rashlađivanje tijela oboljele osobe (zamotajte je u vlažnu plahtu ili joj prskajte tijelo vodom uz istodobno stvaranje umjetnog propuha lepezom ili nečim sličnim), odmah pozovite hitnu medicinsku službu jer je nužno liječenje ovog poremećaja u zdravstvenoj ustanovi, pratite znakove životnih funkcija (svijest i disanje), a u slučaju pogoršanja stanja do dolaska hitne medicinske službe primijeniti potrebne postupke prve pomoći.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara