Sastanak predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla Aleksandra Vujadinovića sa predstavnicima Western Kentucky University (WKU)

Spread the love
Menprom

Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, sastao se danas u prostorijama Gradske uprave Tuzla sa predstavnicima Western Kentucky University (WKU), koji u Tuzli borave u okviru međunarodnog studijskog programa koji se realizira u saradnji sa Američkim univerzitetom u Tuzli.

Reha Centar

Cilj programa je usvajanje novih znanja o Bosni i Hercegovini i izgradnja odnosa saradnje sa različitim institucijama u BiH. Profesori Western Kentucky Univerziteta namjeravaju svoja saznanja i kontakte koje su ostvarili tokom posjete Bosni i Hercegovini prenijeti studentima  različitih studijskih programa, kako bi im što više približili situaciju u našoj zemlji. Naime, Western Kentucky University je narednu akademsku godinu proglasio „Godinom BiH“ u svom kampusu, te je i boravak profesora u našoj zemlji posvećen bližem upoznavanju sa istorijom, ali i trenutnom situacijom u BiH.

Predsjedavajući Gradskog vijeća, Aleksandar Vujadinović, poželio je dobrodošlicu gostima iz Sjedinjenih Američkih Država, te im predstavio Tuzlu, kako kroz  kulturno-istorijske činjenice, tako i upoznavanjem sa aktuelnim stanjem u gradu u svim oblastima, sa posebnim naglaskom na situaciju u privredi, obrazovanju i kulturi.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici gradskih službi, koji su, zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća, odgovorili na pitanja gostiju. Goste iz Kentuckyja je najviše zanimao tzv. „tuzlanski model života“, o kojem su čuli i prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Gosti su izrazili zadovoljstvo posjetom i onim što su čuli, uz konstataciju da ih raduje što mogu iz Bosne i Hercegovine ponijeti pozitivna iskustva, koja će prenijeti svojim kolegama i studentima.

„Obzirom da više od 10% našeg stanovništva ima bosanske korijene, čast nam je i uzbuđeni smo što imamo priliku posvetiti vrijeme i pažnju zemlji koja ima tako značajnu važnost za naš region. Siguran sam i radujem se da svjedočim dugotrajnom i dalekosežnom uticaju, koji će ova posjeta ostaviti na nas i naše studente“, izjavio je predstavnik Western Kentucky Univerziteta.

aktuelno.ba / Grad Tuzla

Komentari

Komentara