Sanacija za 28 stambenih jedinica i pomoć za 300 poduzetnika

Spread the love
Menprom

Način dosadašnje i plan buduće raspodjele sredstava iz Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH bili su tema današnje posjete direktora Fonda Jasmina Jaganjca Premijeru Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Kada je u pitanju sanacija objekata koji su uništeni u prirodnoj nesreći koja nas je zadesila, dogovoreno je da se već slijedeće sedmice za sanaciju 28 stambenih objekata na području Tuzlanskog kantona iz fonda uplati 1.000.000 KM.

„Mi ćemo već od ponedjeljka odrediti prioritete za 28 kuća u 13 općina našeg kantona. Ići ćemo logikom da svaka općina dobije barem po jednu kuću, a onda ćemo one općine koje imaju više srušenih kuća, kao što su Tuzla, Kalesija i Gračanica dodijeliti veći broj“ rekao je premijer Umihanić, ističući da se na ovaj način vrši jednostavnija raspodjela, a smanjena je i mogućnost zloupotreba i manipulacija.

Također danas je dogovoreno da Tuzlanski kanton slijedeće sedmice dobije i 600.000 KM kao podršku u iznosu od 2.000 KM za 300 poduzetnika koji nisu u sistemu PDV-a.

„Već u ponedjeljak ćemo izvršiti evidenciju broja poduzetnika u Tuzlanskom kantonu koji su zahvaćeni prirodnom nesrećom i dogovoriti i prema načelnicima distribuirati kriterije za izbor poduzetnika“ rekao je Premijer. Od općina se očekuje da do srijede provedu proceduru i izvrše izbor poduzetnika, kako bi se što skorije mogli potpisati tripartetni ugovori, a do petka naredne sedmice i omogućila realizacija sredstava.

Kako je rečeno na sastanku Fond u Vladi Tuzlanskog kantona ima partnera, ali je veoma bitno da se sredstva koja se planiraju za naš kanton što prije i realno dostave njihovim krajnjim korisnicima, tj. građanima. S tim u vezi premijer Bahrija Umihanić je posebno tražio da se sredstva što pravednije raspoređuju prema općinama.

„Prva raspodjela sredstava je izvršena prema prvim prijavama nastalih šteta, a u narednom periodu i kod budućeg dodjeljivanja će biti vršena određena nivelacija prema zvaničnim i konačnim procjenama oštećenja po općinama Kantona“ riječi su direktora Jaganjca.

Osim premijera Umihanića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, današnjem sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Samid Šarac.

Odjeljenje za informisanje

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara