“Samostalni odred Gornja Tuzla” obilježio 23. godišnjicu od formiranja (FOTO)

Menprom

„Samostalni odred Gornja Tuzla” obilježio je 23. godišnjicu od formiranja. Događaju su uz nekadašnje borce Odreda prisustvovali članovi boračkih udruženja i organizacija Grada Tuzle, članovi porodica šehida i poginulih boraca iz Gornje Tuzle, predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija i veliki broj građana.

Reha Centar

Cvijeće je položeno na spomen obilježje “Šehidska česma” koje je podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle 1992.-1995., a zatim i na spomenik Ace Saračevića i boraca NOR-a 1941.-1945.godine.

16. maj zasigurno je jedan od najsvjetlijih i najbitnijih datuma u historiji Gornje Tuzle. Tog datuma 1992. godine formiran je Samostalni odred Gornja Tuzla. U to vrijeme kada je Gornja Tuzla već bila okružena četničkim jedinicama i jedinicama JNA, Gornjotuzlacima je stigao ultimatum na predaju oružja.

DSC_0007_8295 DSC_0019_8307 DSC_0029_8317

 

Kao nikada do tada probudio se prkos, inat i patriotizam ljudi ovog kraja. Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica.

Glavnina jedinica se organizuje na lokaciji Gudelj. Odred dobija odrednicu „ Samostalni „ , a dužnost komandovanja preuzima Ćazim Mušanović. Odred su sačinjavale dvije čete, prva i druga. Prva četa pod komandom Hazima Hadžiabdića je preuzela odbranu južnog dijela Gornje Tuzle, dok je druga četa pod komandom Muhameda Memiševića – Hansa, preuzela odbranu sjevernog dijela.

Tih dana 1992. godine je došlo je do pojačanog odziva Gornjotuzlaka u Odred tako da se uspostavlja linija od Hafizovog Brda, Poloma, Dragčina, Tursunovače, Ćeteništa do Tetime, kojom se zaustavljaju napadi neprijateljskih jedinica.

SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SALKO BUKVAREVIĆ SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA

 

Organizovanjem Armije BiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.

Ratni put Samostalnog odreda Gornja Tuzla bio je buran, težak, mukotrpan, ali veoma značajan za odbranu cijele Bosne i Hercegovine. Odred je na svom ratnom putu učestvovao na svim ratištima sjeveroistočne Bosne i šire kao što su Teočansko, Vozućko, Gradačačko, Brčansko, Sarajevsko, Olovsko, Bihaćko i druga ratišta.

ĆAZIM MUŠANOVIĆ SALIH EF.JUSIĆ SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA

Nažalost, cijena odbrane Gornje Tuzle, Tuzle i BiH, su 43 poginula borca i šehida diljem ratišta, 40 civilnih žrtava rata, 65 ratnih vojnih invalida, i velika materijalna šteta.

Brojne delegacije odale su počast i položile cvijeće na mjestu pogibije prvog poginulog borca “Samostalnog odreda Gornja Tuzla” Faika Mandžukića. Mandžukić je izgubio život na brdu Bilježak 16. maja 1992. godine na dan kada je formiran Odred. Ovom prilikom prisutni su mogli čuti i najznačajnije odlomke iz Mandžukićeve biografije.

SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA SAMOSTALNI ODRED GORNJA TUZLA

Ispred Društvenog doma Gornja Tuzla izvršeno je svečano postrojavanje pripadnika “Samostalnog odreda Gornja Tuzla”.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice od formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla, u Društvenom domu je organizovana Svečana akademija.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara