Sa Filipina evakuirano gotovo 1.800 osoba kako se približava oluja Molave

Rental Travel

 Na Filipinima je evakuirano gotovo 1.800 ljudi i obustavljena su pomorska putovanja jer se očekuje da će tropska oluja Molave u nedjelju donijeti kišu u dvije regije na južnom dijelu glavnog otoka Luzon.

Rental Travel

Upozorenja o tropskoj oluji izdata su za nekoliko provincija u regijama Bicol i Calabarzon, a oluja Molave trebala bi tokom dana prijeći na južno područje Luzona, rečeno je iz nacionalnog meteorološkog ureda.

– Daljnje jačanje oluje je i dalje vjerovatno iznad regije Bicol – upozoreno je.

Molave prati tropsku oluju Saudel koja je prošle sedmice uzrokovala velike poplave u provinciji Quezon u regiji Calabarzon, jugoistočno od glavnog grada Manile.

Nakon prelaska filipinskog arhipelaga, Molave bi trebala nastaviti intenzivirati nad Južnokineskim morem, a postoji mogućnost i da će do utorka navečer doći do kategorije tajfuna, navodi se.

Pomorska putovanja su otkazana u regiji Calabarzon, a 662 osobe navodno su nasukane u lukama zbog jakog vjetra, javila je agencija za praćenje katastrofa.

U provincijama Bicol preventivno su evakuirane 532 porodice ili 1.789 osoba u privremena skloništa, navodi se u saopćenju, javio je Reuters.

Komentari

Komentara