Razvojem elektronskog poslovanja osnažiti žensko poduzetništvo u BiH

Menprom

Projekat koji za cilj ima osnaživanje ženskog poduzetništva kroz razvoj elektronskog poslovanja u BiH,  u narednih deset  mjeseci će realizovati projektni tim Visoke škole “Internacionalna poslovno-informaciona akademija” Tuzla.

Reha Centar

Predstojeće aktivnosti u okviru projekta pod nazivom “Improvement of Business Competitiveness of Women Entrepreneurs through E-Business”, kojeg finansira Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, najavljene su na danas održanoj press konferenciji u Tuzli.

-Radi se o projektu koji je naša visokoškolska ustanova nominirala na javnom pozivu Ambasade SAD-a u BiH, koji tretira podcijenjene skupine u društvu u koje spadaju i žene, a kojima ćemo kroz projektne aktivnosti pomoći da unaprijede svoje poslovanje. Realizacija projekta počinje sa novom školskom godinom, a vrijedi istaći da će u realizaciju projekta biti uključeni i naši studenti, koji će kroz praktičan rad biti upoznati za metodologijom pisanja projekata i radom na ovakvim projektima – rekao je Damir Bećirović, direktor IPI akademije

U dvije faze projekta, polaznice, najvećim dijelom žene vlasnice firmi ili menadžerice u bh. firmama, prisustvovat će jednodnevnim radionicama u Tuzli, Brčkom, Banja Luci, Doboju i Sarajevu, a kroz projekat će biti realizovano i mentorstvo u 10 odabranih preduzeća.

-Na edukacijama ćemo obraditi sve teme vezane za elektronsko poslovanje, te kroz radionice i praktično pokazati prednosti ovog vida poslovanja. Sve učesnice će dobiti i priručnik za elektronsko poslovanje, koji smo kreirali u okviru ovog projekta. U odabranim firmama ćemo implementirati konkretna rješenja koja će unaprijediti njihovo poslovanje, te kreirati dugoročne planove kako bi same u narednom periodu unaprijeđivale poslovanje firme – istakla je Anida Zahirović Suhonjić, koordinatorica projekta.

Implementatori projekta, nakon njegovog okončanja planiraju organizovati “E biznis centar”, kako bi se  edukacija vezana za elektronsko poslovanje pretvorila u kontinuiran proces, obzirom da je evidentna potreba da se u  bh. poduzetništvu dodatno prezentiraju prednosti alata eletronskog poslovanja.

Predviđeno je da projektom bude obuhvaćeno 50 poduzetnica, ali sudeći po interesovanju u početnoj fazi projekta taj broj će biti mnogo veći.

Sve zainteresovane poduzetnice mogu se prijaviti za učešće na besplatnim radionicama na info@ipi-akademija.ba. Prva radionica planirana je u 17.oktobra u Tuzli, u Hotelu Tehnograd.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara