Radnici propalih firmi i dalje sa pravom na zdravstveno osiguranje

Spread the love
Menprom

Iako je jučer objavljeno da su Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona radnici „Dite i Konjuha“ ostali bez zdravstvenog osiguranja, radnici privrednih društava „Dita“, „Konjuh“, „Polihem“, „Pololchem“, „Resod Guming“, „Gredelj Revom“, „Aida“, „Elektromontaža“, „Livnica čelika“, „Bosnia valves“, „Koksno – hemijski kombinat“, „Polet“ i „Tvornica transportnih uređaja“ i dalje imaju pravo na zdravstveno osiguranje koje im je obezbijeđeno Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona od 25.12.2014.godine.

Reha Centar

Ovom odlukom, osigurano je zdravstveno osiguranje radnicima pomenutih privrednih društava do 31.marta ove godine, do kada traje i Odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona. Značajno je istaći i da u Nacrtu Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015.godinu, Vlada Tuzlanskog kantona Budžetom planira predvidjeti sredstva za ostvarivanja ovog prava radnika i tokom 2015.godine.

Vlada Tuzlanskog kantona na svojoj prvoj, i do sada jedinoj, održanoj sjednici nije razmatrala tematiku zdravstvenog osiguranja radnika, niti je donijela bilo kakvu odluku kojom bi se radnicima ukinulo pravo na zdravstveno osiguranje.

Svoj rad Vlada temelji na transparentnosti. Sve odluke i materijali koje na svojim sjednicama razmatra su putem web stranice Vlade Tuzlanskog kantona (www.vladatk.kim.ba) dostupne javnosti, a i detaljno obrazložene u informaciji koja se dostavlja medijima po završetku sjednice, što su više puta pohvaljivali i Centri civilnih incijativa.

I pored težnji Vlade Tuzlanskog kantona da svojim aktivnostima doprinese što bržem rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju ovaj kanton, ovakvim, neprovjerenim informacijama bespotrebno se doprinosi dodatnoj destabilizaciji situacije i stvaranju loše i neistinite predodžbe o radu i aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara